Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul şi Emirate Arabe Unite anunță că Orientul Mijlociu e în schimbare

blacknews.ro
Israel și EAU acord

Ciprul i-a primit vineri pe miniştrii de externe israelian, din Emiratele Arabe Unite şi grec în sud-vestul insulei mediteraneene pentru discuţii care, în opinia lor, reflectă un Orient Mijlociu "în schimbare", notează AFP.

Această întâlnire a avut loc la câteva luni după un acord de normalizare între Israel şi mai multe ţări arabe, printre care Emiratele Arabe Unite (EAU), şi pe fondul tensiunilor din estul Mediteranei, scrie Agerpres.ro.

"Acest nou parteneriat strategic se întinde de la ţărmurile Golfului" Persic până la Marea Mediterană şi Europa, a declarat ministrul israelian de externe, Gabi Ashkenazi, într-o conferinţă de presă în staţiunea Paphos.

La rândul său, ministrul de stat al afacerilor externe din EAU, Anwar Gargash, a afirmat că această întâlnire este simbolul unui "Orient Mijlociu în schimbare".

El a pledat pentru un "parteneriat strategic în domeniul energiei între estul Mediteranei şi Golf".

Anwar Gargash a indicat că noua relaţie cu statul evreu permite o "viziune strategică alternativă" vizând consolidarea securităţii regionale. Potrivit diplomatului, cooperarea politică şi economică a fost, de asemenea, discutată în timpul întâlnirii, precum şi "utilizarea tehnologiei pentru a lupta împotriva COVID-19".

Miniştrii de externe cipriot şi grec au subliniat că acest nou parteneriat regional este deschis tuturor.

"Uşa este deschisă pentru toate ţările din regiune care doresc să ni se alăture", a declarat ministrul cipriot Nikos Christodoulides, fără a menţiona direct Turcia, ale cărei trupe au invadat nordul insulei în 1974 şi cu care Ciprul şi Grecia sunt în litigiu privind explorarea şi exploatarea rezervelor de gaze din estul Mediteranei.

Pe de altă parte, Gabi Ashkenazi a apreciat că există "o şansă reală de a schimba faţa Orientului Mijlociu" şi că drumul către pace necesită negocieri.

În ce priveşte Iranul şi controversatul său program nuclear, el a reafirmat că Israelul "va face tot ce este necesar pentru a împiedica acest regim radical şi antisemit să obţină arme nucleare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.