Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul și Palestina explorează monedele digitale

zf.ro
bitcoin criptomonede

Este posibil ca Palestina și Israelul să nu fie mai aproape de pace, dar cele două state au cel puțin un lucru în comun: ambele caută monede digitale, conform decrypto.co

Bloomberg a raportat joi că Autoritatea Monetară Palestiniană a lansat două studii privind fezabilitatea unei monede digitale palestiniene.

Moneda digitală a Palestinei și-ar reduce dependența de siclul israelian, pe care s-a bazat de la semnarea Protocolului de la Paris din 1994 privind relațiile economice cu Israelul.

Ca parte a acordului, Palestina a fost de acord să nu emită propria sa monedă. Protocolul trebuia să dureze cinci ani și a fost semnat în ideea că statele se vor îndrepta spre o soluție cu două state.

Trei decenii mai târziu, o mare întindere a Palestinei se află sub blocadă militară, iar economia palestiniană se bazează încă pe siclul israelian, dolarul SUA și dinarul iordanian.

Monedele digitale susținute de stat, cunoscute și sub numele de valute digitale ale băncii centrale (CBDC), nu se bazează neapărat pe blockchain, dar se pot inspira din tehnologia de registru distribuit pe care a popularizat-o.

Raja Khalidi, directorul Institutului de Cercetare a Politicii Economice din Palestina, a declarat pentru Bloomberg că „condițiile macroeconomice nu există pentru a permite o monedă palestiniană - digitală sau altfel - să existe ca mijloc de schimb”.

Cu toate acestea, în cazul în care Palestina ar emite propria sa monedă, gestul ar „trimite un semnal politic pentru a arăta apariția autonomiei monetare față de Israel”.

Israel își explorează, de asemenea, moneda digitală - și este mult mai avansată în cercetarea sa. În mai, statul a concluzionat că un siclu digital ar putea ajuta economia sa.

În această săptămână, Banca Israelului a declarat că statul testează blockchain-ul Ethereum pentru propriul său CBDC.

În timp ce cele două autorități rivale din Ierusalim explorează monedele digitale ale băncii centrale, extremiștii din Gaza au folosit criptomonede descentralizate pentru a ocoli statul în întregime.

Hamas a devenit autoritatea de guvernare de facto din Gaza după izbucnirea conflictului în 2007. Deși considerată pe scară largă o organizație teroristă, ea supraveghează educația și sănătatea palestinienilor pe teritoriul devastat de război. Organizația a raportat o creștere a donațiilor Bitcoin în timpul conflictului de două săptămâni cu Israel luna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.