Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul va accelera construcţia unui zid subteran în jurul Fâşiei Gaza

israel gaza

Israelul va accelera construirea unui zid subteran de-a lungul frontierei sale cu Fâşia Gaza, pentru a-l finaliza în termen de doi ani, într-o tentativă de a împiedica infiltrarea comandourilor de palestinieni prin tuneluri, au indicat joi un general israelian şi mass-media locale, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Tunelurile care leagă Fâşia Gaza de Israel şi care sunt utilizate de mişcarea islamistă Hamas sau de alte grupări palestiniene pentru a se infiltra pe teritoriul israelian sunt considerate de Israel drept una dintre principalele ameninţări la adresa securităţii sale. 

Treizeci de tuneluri au fost descoperite şi distruse în vara anului 2014 în timpul ultimei campanii militare israeliene împotriva Hamas în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană controlată de mişcarea islamistă din 2007 şi supusă unei blocade de către Israel. 

"În lunile următoare, vom accelera construirea acestei bariere. Sperăm ca această construcţie să fie încheiată în doi ani", a afirmat miercuri generalul Eyal Zamir, comandantul regiunii militare de sud a Israelului. 

"Sper că Hamas nu va ataca (construcţia zidului subteran), deşi el consideră aceste tuneluri drept un instrument strategic împotriva Israelului", a afirmat la rândul său ministrul construcţiilor israelian Yoav Galant, membru al cabinetului de securitate şi fost comandant al regiunii militare de sud a Israelului, într-o declaraţie la postul de radio al armatei. 

El a subliniat că acest zid va fi săpat pe teritoriul israelian în paralel cu gardul de securitate, care închide Fâşia Gaza la nord şi la est. "Faptul că această lucrare se situează pe teritoriul nostru suveran se justifică prin atacurile împotriva celor care lucrează aici", a indicat Galant. 

Potrivit postului de radio al armatei israeliene, acest zid, realizat în special din plăci de beton şi senzori, se va întinde pe cei 64 km ai frontierei cu Fâşia Gaza. 

Circa 1.000 de muncitori lucrează în prezent la acest proiect, ale cărui costuri se ridică la 3 miliarde de şekeli (aproximativ 710 milioane de euro). Postul de radio al armatei israeliene a precizat că înălţimea gardului de securitate deja existent va creşte până la 6 metri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.