Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul va desfăşura armata dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandeb care leagă Marea Roşie de Golful Aden

israel iran

Israelul va desfăşura armata dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandeb care leagă Marea Roşie de Golful Aden, a declarat miercuri prim-ministrul Benjamin Netanyahu, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Arabia Saudită a anunţat că suspendă transporturile de petrol prin strâmtoare, principala rută din Orientul Mijlociu spre Europa, după ce rebelii houthi din Yemen aliaţi cu Iranul au atacat două nave pe această cale navigabilă. Arabia Saudită şi Iranul sunt angajate într-un război prin intermediari în Yemen, care se află în partea sudică a Bab al-Mandeb. 

Rebelii houthi, care au ameninţat anterior că vor bloca strâmtoarea, au anunţat săptămâna trecută că deţin capabilitatea navală de a lovi porturi saudite şi alte ţinte din Marea Roşie. 

Iranul nu a ameninţat că va bloca strâmtoarea Bab al-Mandeb, dar a afirmat că va recurge la o astfel de măsură pentru strâmtoarea Ormuz, la gura Golfului, dacă va fi oprită să-şi exporte propriul petrol. 

"Dacă Iranul va încerca să blocheze strâmtoarea Bab al-Mandeb, sunt sigur că se va confrunta cu o coaliţie internaţională care va fi hotărâtă să preîntâmpine acest lucru, iar această coaliţie va include şi toate ramurile armatei israeliene", a declarat Netanyahu la o paradă organizată cu prilejul absolvirii unor noi ofiţeri ai forţelor navale de la Haifa.

Citește și: Franța dublează perioada de detenție pentru imigranți

Ministrul apărării Avigdor Lieberman a declarat într-un discurs separat de la acelaşi eveniment că Israelul "a auzit recent despre ameninţări de a face rău unor nave israeliene în Marea Roşie". El nu a furnizat detalii suplimentare. 

Navele care se îndreaptă spre Israel, în special din Asia, trec prin strâmtoare spre portul Eilat sau continuă prin Canalul Suez în Marea Mediterană. Navele care se îndreaptă spre portul mediteranean Aqaba sau către unele destinaţii saudite trec şi ele prin strâmtoare. 

Strâmtoarea Bab al-Mandeb are o lărgime de 29 km, ceea ce face ca sute de nave să fie ţinte uşoare, notează Reuters. Potrivit Departamentului american al Energiei, în jur de 4,8 milioane de barili de ţiţei şi produse adiacente au tranzitat zilnic prin strâmtoarea Bab al-Mandeb în 2016. 

Israelul a atacat forţele iraniene în Siria şi a insistat ca acestea să părăsească Siria complet. Forţele în cauză s-au retras până la o distanţă de 85 km de Înălţimile Golan ocupate de Israel, a declarat miercuri trimisul special al Rusiei în Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.