Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul va discuta cu SUA reducerea forţei de menţinere a păcii din Sinai

BAABEL
Leul simbol ierusalim

Un oficial israelian a declarat vineri că ţara sa va discuta cu Statele Unite o informaţie din presă potrivit căreia ar putea fi redusă forţa de menţinere a păcii din peninsula egipteană Sinai, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Cotidianul Wall Street Journal a scris joi că secretarul american Mark Esper insistă să retragă o parte din militarii americani din forţa internaţională din Sinai. Publicaţia susţine că informaţia provine de la foşti şi actuali oficiali din SUA.

Misiunea de observare şi forţa multinaţională (MFO) condusă de Statele Unite este prezentă în Sinai încă de la începutul anilor 1980, după acordul de pace încheiat de Israel şi Egipt în 1979. În prezent, în peninsula deşertică au loc ciocniri între forţele guvernamentale egiptene şi insurgenţi islamişti.

Solicitat de un post de radio din Tel Aviv să comenteze afirmaţiile din Wall Street Journal, ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, a răspuns că "forţa internaţională din Sinai este importantă şi participarea americană la aceasta este importantă". "Cu siguranţă, problema va fi ridicată între noi şi americani", a adăugat oficialul, care face parte din cabinetul de securitate condus de premierul Benjamin Netanyahu.

Ambasadele americană şi egipteană şi birou MFO din Israel nu au răspuns imediat la întrebările Reuters despre subiect.

Conform site-ului web al MFO, forţa dispune de 1156 de militari - dintre care 445 americani - din 13 ţări şi acoperă un teritoriu de peste 10.000 de kilometri pătraţi. Efectivele MFO au scăzut cu peste 30% începând din 2015. În aceeaşi perioadă, Israelul a acceptat să nu forţeze demilitarizarea peninsulei Sinai, pentru a permite Egiptului să desfăşoare operaţiuni de căutare a insurgenţilor, în special în nord, unde au loc frecvent atacuri de amploare redusă.

Egiptul consideră că MFO reprezintă o componentă a relaţiei cu Israelul, de pe urma căreia a beneficiat de ajutoare militare americane în valoare de miliarde de dolari. Sumele au făcut mai uşor de acceptat pentru guvernanţii de la Cairo atât resentimentele egiptenilor faţă de israelieni, cât şi demilitarizarea peninsulei Sinai, impusă de forţe străine pe teritoriul ţării.

Pentru Israel, MFO oferă siguranţă strategică; actualul preşedinte al Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, a răsturnat în 2013 un guvern islamist ostil israelienilor, rezultat din alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.