Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Israelul vrea să negocieze cu Libanul pentru a stabili frontiera comună din Marea Mediterană

oedigital.com
Israel, Liban

Ministrul israelian al Energiei l-a invitat luni pe preşedintele libanez Michel Aoun la negocieri "faţă în faţă" în Europa, pentru a depăşi diferendul asupra frontierei din Marea Mediterană între cele două ţări, aflate tehnic în stare de război, informează AFP, potrivit AGERPRES.

"În pofida relaţiilor între ţările noastre, sunt convins că dacă ne vom putea întâlni faţă în faţă într-o ţară europeană pentru negocieri deschise sau secrete, vom avea şanse solide de a rezolva diferendul asupra frontierei maritime odată pentru totdeauna", s-a adresat pe Twitter ministrul israelian Yuval Steinitz preşedintelui libanez Aoun.

Citește și: Administrația Joe Biden va primi acces la conturile de Facebook și Instagram ale Casei Albe

Israelul a acuzat vineri Libanul că şi-a schimbat poziţia asupra demarcării frontierei în Mediterana, ceea ce ar putea să aducă negocierile lor în impas şi să frâneze astfel prospectarea de zăcăminte de hidrocarburi offshore în regiune.

Cele două ţări vecine au demarat toamna aceasta negocieri, la sediul Forţei Naţiunilor Unite în Liban (FINUL) şi sub egida ONU şi SUA, pentru a rezolva diferendul lor asupra statutului unei zone maritime contestate de 860 de km pătraţi, potrivit unei hărţi înregistrate la ONU în 2011, dar pe care Libanul o consideră astăzi greşită.

Aceste negocieri sunt duse de fiecare parte de către înalţi funcţionari şi nu de membri ai guvernelor celor două ţări. După trei runde de negocieri, care nu au permis deocamdată deblocarea situaţiei, o a patra rundă este prevăzută pentru începutul lui decembrie.

Citește și: Arabia Saudită vrea să participe la negocierile dintre SUA și Iran pentru acordul nuclear

Potrivit expertului libanez Laury Hayatan, Libanul a cerut o zonă suplimentară de 1.430 de km pătraţi mai în sud, care ar cuprinde o parte din câmpul gazier Karish pe care Israelul l-a încredinţat societăţii grece Energean.

Declaraţii recente ale preşedintelui libanez au confirmat pentru prima data public că Libanul cere o zonă mai mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.