Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria NEAGRĂ a politicii românești: dezastrul la care a condus consensul politic

negocieri

Odată cu schimbarea președintelui avem parte de un nou pact politic asumat de toate partidele, care se obligă să crească bugetul Apărării. Acesta nu este primul pact de acest gen, dar restul s-au pierdut în negura istoriei și nu au apucat niciodată să devină realitate.

În partea de istorie politică tenebroasă din ultimii 25 de ani am avut două pacte pentru autostrăzi, unul pentru agricultură, toate rămase la nivel de intenţie. De asemenea, a existat un pact pentru Educaţie, denunţat pe parcurs, unul "aproape convenit" pentru Sănătate, la care politicienii au renunţat pentru că sistemul "refuza schimbarea", iar un altul, pe acelaşi domeniu, nerealizat după ce USL, cel care l-a propus, s-a rupt.

1. Pactul pentru autostrăzi: în timpul guvernului Boc s-a semnat pactul pentru autostrăzi. Politicienii promiteau că în fiecare an vom avea 1% din PIB pentru autostrăzi, până în 2020. S-a ales praful de acest pact, dar acum, premierul Victor Ponta ne propune unul nou nouț pe același subiect.

2. Pactul pentru Agricultură: în anul 2013, președintele Traian Băsescu a inițiat pactul pentru Agricultură, care urma să contureze direcțiile de dezvoltare a acestui sector în perioada 2014-2030. Propunerea a murit din fașă, pentru că USL-ul de atunci era în război cu Traian Băsescu și au refuzat propunerea președintelui.

3. Pactul pentru Educație: în anul 2008, președintele Traian Băsescu îi aduna la Cotroceni pe toți liderii partidelor și se semna pactul pe Educație, care prevedea alocarea a 6% din PIB pentru acest domeniu. Mai există și astăzi politicieni care își mai amintesc de acest pact, dar acesta a fost denunțat în 2011 de liderul PSD, Mircea Geoană. Așadar, încă un pact care s-a născut proiect și a murit speranță.

4. Pactul USL: odată ajunși la putere, cei de la USL anunțau un mare pact pe Sănătate. Intențiile nobile nu s-au mai realizat, asta deși USL avea 70% în Parlament și ar fi putut obține consens destul de ușor. Pactul a murit la nivel de speranță.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.