Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

IT-ul și transporturile au fost domeniile care au contribuit la creşterea cu 17,3% a cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei

Cristi Șelaru
INS Institutul Național de Statistică

Activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei, precum şi cele din transporturi au fost printre domeniile care au contribuit la creşterea cu 17,3% a cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, în cursul anului 2021, faţă de rezultatele din urmă cu un an, arată datele publicate, vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021, afacerile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei au consemnat o creştere de 27,9%, activităţile de transporturi s-au majorat cu 19,5%, alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+15,5%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+15,3%) şi activităţile de comunicaţii (+4,7%).

La nivel comparativ decembrie 2021 - decembrie 2020, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a crescut cu 17,7%, datorită activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+34,2%), activităţilor de transporturi (+19,5%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (+16,8%) şi activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+9,7%). În aceeaşi perioadă, activităţile de comunicaţii au scăzut cu 3,3%.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din acelaşi domeniu au fost pe un trend ascendent, de plus 16,6%, raportat la perioada de referinţă.

Datele INS relevă, totodată, că, în decembrie 2021 vs noiembrie 2021, ca serie brută, cifra de afaceri rezultată din serviciile de piaţă prestate populaţiei s-a majorat, pe ansamblu, cu 9,2%. În acest context, serviciile furnizate în principal întreprinderilor au crescut cu 16,4%, activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei - cu 14,6%, activităţile de comunicaţii (+5,4%) şi activităţile de transporturi (+0,5%).

În ceea ce priveşte evoluţia cifrei de afaceri în serviciile de piaţă, ca serie ajustată, în decembrie 2021, comparativ cu luna anterioară din acelaşi an, creşterea a fost de 2,8%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.