Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia blochează ChatGpt / Matteo Salvini critică decizia: 'Este ipocrită'

Codelivly
ChatGPT

Italia blochează ChatGpt. Colectează ilegal date personale

''Garantul pentru protecția datelor cu caracter personal a dispus, cu efect imediat, limitarea temporară a prelucrării datelor utilizatorilor italieni împotriva OpenAI'', compania nonprofit din California care a dezvoltat și gestionează aplicația ChatGpt, anunţă autoritatea pe site-ul său, vorbind în mod explicit de ''colectare ilegală de date cu caracter personal'' și precizând că a deschis o anchetă, relateaza Rai News citat de Rador.

Ce s-a întâmplat cu ”data breach)”

'Pe 20 martie, ChatGpt, cel mai cunoscut dintre software-urile de inteligență artificială relațională, capabil să simuleze și să prelucreze conversații umane, a suferit o pierdere de date (data breach) privind conversațiile utilizatorilor și informațiile referitoare la serviciul cu plată.

În prevederea sa, Garantul de Confidențialitate constată lipsa de informații către utilizatori și către toate părțile interesate ale căror date sunt colectate de OpenAI, dar mai ales absența unui temei juridic care să justifice colectarea și stocarea în masă a datelor cu caracter personal, în scopul ''antrenării'' algoritmilor care stau la baza funcţionării platformei.

După cum reiese din verificările efectuate, informațiile furnizate de ChatGPT nu corespund mereu cu datele reale, determinând astfel o prelucrare incorectă a datelor cu caracter personal.

În ultimul rând deși – conform condițiilor publicate de OpenAI – serviciul se adresează persoanelor cu vârsta peste 13 ani, Autoritatea subliniază că absența oricărui filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut nepotrivite comparativ cu gradul lor de dezvoltare și conștientizare de sine.

Concluziile finale și măsuri

''OpenAI, care nu are un birou în Uniune, dar și-a desemnat un reprezentant în Spațiul Economic European, trebuie să comunice în termen de 20 de zile măsurile întreprinse în aplicarea a ceea ce este solicitat de Garant, în caz contrar, va plăti o amendă de până la 20 de milioane de euro, sau până la 4% din cifra de afaceri anuală globală'', se precizează în concluzie.

Viceprim-ministrul Italiei a criticat decizia Autorităţii guvernamentale pentru protecţia datelor de a interzice temporar chatbot-ul ChatGPT

Viceprim-ministrul Italiei a criticat decizia Autorităţii guvernamentale pentru protecţia datelor de a interzice temporar chatbot-ul ChatGPT, declarând că blocarea din cauza preocupărilor legate de confidenţialitate pare excesivă, transmite Reuters.

OpenAI, susţinută de Microsoft a oprit vineri accesul la ChatGPT în Italia, după ce agenţia naţională pentru protecţia datelor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la posibile încălcări ale confidenţialităţii şi pentru că nu a verificat dacă utilizatorii au vârsta de ceeel puţin 13 ani, aşa cum a solicitat.

Măsura agenţiei, care este independentă de guvern, a făcut Italia prima ţară occidentală care a luat măsuri împotriva unui chatbot alimentat de inteligenţă artificială.

”Găsesc disproporţionată decizia autorităţii care a forţat #ChatGPT să blocheze accesul din Italia”, a scris Matteo Salvini, liderul partidului de guvernământ Liga, pe Instagram.

Salvini, care este şi ministrul Transporturilor, a spus că decizia autorităţii de reglementare este ”ipocrită” şi că este nevoie de bun simţ deoarece ”problemele de confidenţialitate privesc practic toate serviciile online”.

Autoritatea italiană pentru protecţia datelor a refuzat să comenteze postarea lui Salvini.

De la lansarea sa de anul trecut, ChatGPT a declanşat o nebunie tehnologică, determinând rivalii să lanseze produse similare şi companiile să integreze acest chatbot sau tehnologii similare în aplicaţiile şi produsele lor.

OpenAI, care a dezactivat ChatGPT pentru utilizatorii din Italia în urma solicitării agenţiei, a declarat vineri că lucrează activ pentru a reduce utilizarea datelor personale în formarea sistemelor sale AI, cum ar fi ChatGPT.

”Aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu (agenţia italiană de protecţie a datelor) şi să îi informăm cu privire la modul în care sunt construite şi utilizate sistemele noastre”, se arată în comunicat.

Interdicţia ar putea dăuna afacerilor naţionale şi inovaţiei, a spus Salvini, adăugând că speră să se găsească o soluţie rapidă şi să fie restabilit accesul la chatbot în Italia.

"Orice revoluţie tehnologică aduce mari schimbări, riscuri şi oportunităţi. Este corect să controlezi şi să reglementezi printr-o cooperare internaţională între autorităţi de reglementare şi legiuitori, dar nu poate fi blocată", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.