Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia câștigă din încălzirea globală: își majorează producția unui fruct foarte gustos

9am.ro
incalzire globala

Italia câștigă din plin din încălzirea globală: îți majorează din plin producția unui fruct

Cultivarea de mango în Italia devine din ce în ce mai răspândită pe măsură ce temperaturile ridicate şi perspectiva unor profituri ridicate îi determină pe numeroşi fermieri să renunţe la culturile tradiţionale în favoarea fructelor exotice, transmite Reuters, informează Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de sindicatul Coldiretti, în acest an culturile de mango din Italia se întindeau pe o suprafaţă de 1.200 de hectare, comparativ cu 500 de hectare în 2019 şi doar 10 hectare în anul 2004.

"Producţia fructelor tropicale în Italia, stimulată de schimbările climatice, va modifica în mod profund comportamentul consumatorilor şi alegerile de investiţii ale firmelor din sectorul agricol în următorii ani", subliniază sindicatul Coldiretti.

Chiar dacă mici ferme de fructe tropicale există de mai multe decenii pe insula Sicilia, cultivarea acestor fructe tropicale a început să se extindă rapid şi în alte regiuni din sudul Italiei, precum Puglia şi Calabria.

Fermierul Francesco Bilardi din Reggio Calabria a început să cultive mango, avocado şi fructul pasiunii în 2020, alături de arborele de annona, care în mod obişnuit creşte în zona Strâmtorii Messina. "Citricele sunt tradiţia noastră dar şi acestea au fost odată o inovaţie" spune Bilardi, care se ocupă de fermă împreună cu cei doi fraţi ai săi. "Pentru noi este important să ne păstrăm tradiţiile în timp ce adăugăm unele inovaţii", a precizat Francesco Bilardi.

În timp ce producţiile de mango, banane şi avocado sunt în creştere, recolta tradiţională de struguri a Italiei este ameninţată în acest an de vremea nefavorabilă şi dăunători, în timp ce producţia de vin este estimată să scadă cu 12%.

Andrea Passanisi, care cultivă avocado şi mango de 17 ani pe pantele vulcanului Etna din Sicilia, avertizează că vremea extremă este o ameninţare şi pentru cultivatorii de fructe tropicale. "Problema cu schimbările climatice sunt sezoanele impredictibile", spune Andrea Passanisi.

Coordonatorul economic de la sindicatul Coldiretti, Lorenzo Bazzana, a atras atenţia asupra faptului că fructele exotice sunt la fel de vulnerabile ca şi strugurii sau citricele la furtunile, ploile torenţiale şi lungile perioade de secetă care devin din ce în ce mai frecvente. "Produsele tropicale nu sunt un fel de baghetă magică ce permit fermierilor să producă fără riscuri", a subliniat Lorenzo Bazzana.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.