Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia caută să revizuiască reglementările privind listările, pentru a stimula activitatea Bursei de la Milano

Italia caută să revizuiască reglementările privind listările, voturile şi alte reguli pentru a rezolva "întârzierile cronice" care frânează pieţele de capital ale ţării şi pentru a spori capacitatea Bursei de la Milano de a concura cu cele europene, se arată într-un document al Trezoreriei consultat de Reuters.

Cu o capitalizare generală de 800 miliarde de euro (890 miliarde de dolari), valoarea companiilor listate la Bursa de la Milano este mult sub a firmelor listate la Paris, unde capitalizarea bursieră se ridică la 3.700 miliarde de euro, şi chiar la Amsterdam, cu 1.400 miliarde de euro.

"Piaţa de capital a Italiei este în mod cronic sub cea din alte economii avansate, parţial din cauza slăbiciunii ecosistemului ţării şi parţial din cauza obstacolelor administrative", se arată în document.

Oficialii de la Roma vor să îmbunătăţească situaţia drepturilor de vot, printre alte măsuri, pentru a-i încuraja pe proprietari să-şi listeze afacerile la Milano, fără a se îngrijora că pot pierde control în favoarea altor acţionari, consideră Trezoreria, potrivit Agerpres.ro.

Reglementările care i-au ajutat pe principalii acţionari să dirijeze cu mână de fier firmele au făcut ca o serie de companii italiene de top să opteze în ultimii ani pentru un sediu legal în Ţările de Jos, deşi erau în continuare listate la Milano.

Producătorii auto Stellantis şi Ferrari (RACE.MI), grupurile Campari şi MFE, televiziunea controlată de familia fostului premier Silvio Berlusconi, şi-au mutat sediul legal în Ţările de Jos, unde ţin acum adunările acţionarilor.

Trezoreria sugerează ca firmele care vor să se listeze să aibă permisiunea de a emite acţiuni speciale care dau actualilor investitori dreptul de a avea mai mult de trei voturi pentru fiecare acţiune pe care o deţin la adunările acţionarilor, depăşind actuala limită de trei.

Un alt pas pentru a stimula Ofertele Publice Iniţiale (IPO) ar fi simplificarea procesului de listare, care este costisitor în prezent, şi reducerea documentaţiei.

De asemenea, documentul menţionează posibilitatea săririi peste procesul oficial pentru Ofertele Publice Iniţiale prin aşa numita listare directă, prin care o companie vinde acţiunile existente direct pe piaţa liberă, economisind banii pe care i-ar fi dat pentru listarea clasică.

Operatorul bursier de la Londra, care în 2020 a vândut Bursa de la Milano rivalului pan-european Euronext, oferă listări directe companiilor, aşa cum se întâmplă şi la New York Stock Exchange.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.