Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia este într-o criză politică majoră: principalul partid de guvernământ s-a scindat

La Repubblica
Mario Draghi

Guvernul de coaliţie al premierului italian Mario Draghi a fost zguduit marţi de noi tulburări după ce cel mai mare partid din parlament s-a divizat, iar ministrul de externe a iniţiat un grup separatist.

Până la 60 de foşti parlamentari ai partidului Cinci Stele s-au înscris deja în noul grup al lui Di Maio, "Împreună pentru viitor", potrivit presei. "Astăzi, eu şi mulţi alţii... părăsim Mişcarea Cinci Stele", a anunţat ministrul de externe în cadrul unei conferinţe de presă. "Părăsim ceea ce mâine nu va mai fi prima forţă politică din parlament".

Di Maio a susţinut sprijinul ferm al premierului pentru Ucraina după invazia Rusiei, inclusiv prin trimiterea de arme pentru ca Kievul să se apere. În acest sens, el a intrat în conflict cu şeful partidului Cinci Stele, fostul premier Giuseppe Conte, care a susţinut că Italia ar trebui să se concentreze pe o soluţie diplomatică, notează France 24, informează Mediafax.

În ciuda legăturilor tradiţionale ale Italiei cu Rusia, guvernul lui Draghi a trimis arme şi bani pentru a ajuta Ucraina, susţinând în acelaşi timp cu fermitate sancţiunile UE împotriva Rusiei.

Conte a avertizat împotriva implicării Italiei într-o cursă a înarmării. "Am contribuit prin trimiterea a trei loturi de arme. Acum ni se pare că contribuţia noastră ar fi mai preţioasă pe frontul diplomatic", a declarat el la începutul acestei luni.

Dar Di Maio a avut cuvinte dure la adresa partidului său şi a liderului acestuia. "În aceste luni, principala forţă politică din parlament avea datoria de a susţine diplomaţia guvernului şi de a evita ambiguităţile", a spus el. "În acest moment istoric, susţinerea valorilor europene şi atlantiste nu poate fi o greşeală", a adăugat el.

Mişcarea Cinci Stele, a spus el, a riscat stabilitatea guvernului "doar pentru a încerca să recâştige câteva puncte procentuale fără a reuşi măcar".

Draghi, fost şef al Băncii Centrale Europene, care a vizitat Kievul săptămâna trecută împreună cu liderii Franţei, Germaniei şi României, a precizat marţi anterior că direcţia sa este stabilită.

"Italia va continua să colaboreze cu Uniunea Europeană şi cu partenerii noştri din G7 pentru a sprijini Ucraina, pentru a căuta pacea, pentru a depăşi această criză", a declarat el în faţa Senatului, cu Di Maio alături de el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.