Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia - Giuseppe Conte cere sprijinul parlamentului pentru prelungirea stării de urgenţă

ANSA
Giuseppe Conte

Premierul italian Giuseppe Conte a apreciat marţi că prelungirea stării de urgenţă la nivel naţional, din cauza epidemiei de COVID-19, este 'inevitabilă', informează dpa potrivit Agerpres.

Adresându-se Senatului, Conte a încercat să obţină sprijin politic pentru măsura preconizată, deşi guvernul poate teoretic să o adopte fără susţinerea parlamentului.

'Trebuie să fim conştienţi că încetarea (stării de urgenţă) ar paraliza întregul sistem de protecţie şi prevenire construit în ultimele luni grele', a avertizat prim-ministrul.

Starea de urgenţă în Italia ar urma să expire vineri, iar Conte ar dori prelungirea până în octombrie. El s-a declarat însă deschis la alte sugestii din partea parlamentului.

Autorităţile italiene folosesc starea de urgenţă pentru a permite acţiuni rapide şi evitarea birocraţiei în caz de calamităţi naturale, cum ar fi cutremurele, sau în caz de crize sanitare. În ultimele luni, premierul s-a prevalat de atribuţiile suplimentare pe care le deţine în acest context pentru a lua decizii importante, cum ar fi interdicţiile de circulaţie, fără a le trece prin parlament.

Lideri din opoziţie - de exemplu Matteo Salvini, fost ministru de interne şi vicepremier, din cadrul formaţiunii Liga - şi experţi în domeniul juridic s-au pronunţat împotriva prelungirii propuse, susţinând că este o încălcare a drepturilor civile.

Vârful crizei provocate de coronavirus a fost atins în Italia în martie şi aprilie; în ultimele săptămâni, situaţia s-a ameliorat, dar există încă temeri privind posibilitatea unui al doilea val al epidemiei. Până acum, în ţară s-au înregistrat aproape 247.000 de cazuri şi peste 35.000 de decese după infectarea cu virusul care provoacă COVID-19, conform datelor actualizate marţi de ministerul sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.