Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia i-a propus Libiei un pact împotriva traficanţilor de fiinţe umane

Libia

Ministrul italian de interne, Marco Minniti, a propus joi Libiei un pact împotriva traficanţilor de fiinţe umane, cu prilejul unei vizite la Tripoli în cursul căreia s-a întâlnit cu primarii oraşelor lovite de acest flagel în sudul ţării, transmite AFP, potrivit agerpres.ro

"Vom face un pact pentru a ne elibera pământurile de traficanţi", le-a declarat demnitarul italian celor 13 primari din sudul libian. 

Pentru Marco Minniti, lupta împotriva traficanţilor trebuie să se facă în doi faze: securitatea pentru a stăvili traficul, iar apoi dezvoltarea social-economică şi crearea de locuri de muncă.

Decizie ȘOC: Un fost președinte de stat și soția sa au fost ARESTAȚI preventiv pentru 18 luni


"Avem datoria morală de a suprima acest trafic care a produs morţi (...) şi o presiune extraordinară şi inacceptabilă pentru ţara mea", a subliniat ministrul. 

La rândul său, şeful guvernului de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, i-a dat asigurări lui Marco Minniti că "Libia va face tot posibilul (...) pentru a diminua presiunea asupra coastelor italiene", potrivit unui mesaj pe Twitter al ambasadei Italiei la Tripoli. 

A fost a doua vizită întreprinsă de Marco Minniti la Tripoli. La jumătatea lunii mai, el s-a deplasat pentru a preda pazei de coastă libiene patru vedete reparate în Italia, în cadrul cooperării dintre cele două ţări în lupta împotriva imigraţiei clandestine în Mediterana. 

Libia are probleme în controlul frontierei de sud cu Sudanul, Ciadul şi Nigerul. 

Oraşele din sudul libian a devenit, împotriva voinţei lor, primele etape ale periplului imigranţilor clandestini până în Europa. 

Situaţia s-a înrăutăţit după căderea dictatorului Muammar Gaddafi în 2011, traficanţii profitând de haosul care domneşte în Libia pentru a trimite în fiecare an zeci de mii de migranţi cu destinaţia Italia, situată la 300 de kilometri de coastele libiene. 

Roma, care trebuie să gestioneze acest exod masiv de migranţi, a denunţat miercuri cu prilejul unui summit tripartit la Trieste (nord-estul Italiei) lipsa de întrajutorare europeană, în pofida declaraţiilor de solidaritate ale Parisului şi Berlinului. 

De mai multe săptămâni, Italia îi îndeamnă pe partenerii săi europeni să îşi aducă o "contribuţie concretă" pentru a stăvili plecările, dar mai ales să îşi deschidă porturile pentru navele încărcate cu migranţi, ceea ce refuză în continuare să facă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.