Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia mizează pe patru miliarde de euro de pe urma unei taxe clawback pe profiturile companiilor energetice

canal2.md
bani euro

Italia se aşteaptă să strângă 3,98 miliarde de euro de pe urma unei taxe clawback aplicată profiturilor "excesive" înregistrate de companiile din domeniul energetic, arată un document al Trezoreriei italiene consultat de Reuters.

Guvernul de la Roma a aprobat vineri un pachet de 4,4 miliarde de euro destinat să ajute consumatorii şi firmele să facă faţă creşterii facturilor la energie, creştere agravată de criza din Ucraina. Printre noile măsuri se numără o scădere a taxelor pe carburanţi pentru a reduce preţurile la pompă cu 25 de eurocenţi pe litru timp de o lună. Guvernul italian va îngheţa, de asemenea, facturile la energie, la preţurile din vara trecută, pentru încă 1,2 milioane de gospodării, ridicând numărul gospodăriilor vizate la 5,2 milioane, potrivit Agerpres.

Executivul italian finanţează o mare parte din aceste măsuri printr-o taxă unică de tip clawback de 10% aplicată producătorilor şi distribuitorilor de electricitate, gaze naturale şi produse petroliere. Taxa se va aplica pentru marjele de profit care au crescut cu mai mult de cinci milioane de euro în perioada octombrie 2021 - martie 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind excluse însă cazurile în care marjele de profit au crescut cu mai puţin de 10%.

În total, începând din luna iulie a anului trecut, Italia a alocat peste 20 de miliarde de euro pentru a încerca să diminueze impactul creşterii facturilor la electricitate şi gaze naturale asupra firmelor şi gospodăriilor.

Premierul italian Mario Draghi se confruntă cu presiuni crescute din partea coaliţiei la putere pentru a aproba noi împrumuturi. Pe de altă parte, Trezoreria italiană vrea să reducă deficitul public până la 5,6% din PIB în acest an, de la un nivel de 7,2% din PIB în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.