Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia nu va modifica bugetul pentru 2019, în pofida criticilor Comisiei Europene

orfoonline.org
Giuseppe conte

Ministrul italian de Finanţe, Giovanni Tria, a declarat luni că bugetul anului 2019 nu va fi modificat, în pofida apelurilor din partea omologilor săi europeni şi a Comisiei Europene, de a-l aduce în concordanţă cu legislaţia UE, transmite Reuters.

”Bugetul nu va fi modificat, dar discutăm” cu Comisia Europeană, a declarat Tria reporterlor, după reuniunea miniştrilor de Finanţe europeni.

Ceilalţi miniştri de Finanţe europeni i-au solicitat ministrului Tria să modifice bugetul expansionist.

Tria a mai anticipat că datoria publică a Italiei va scădea şi cu bugetul actual, care prevede un deficit bugetar de 2,4%, cu mult peste nivelul solicitat de Comisia Europeană.

Executivul european consideră că datoria publică a Italiei, a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei, va creşte, dacă planurile de buget nu vor fi revizuite.

La sfârşitul lunii octombrie, Comisia a respins proiectul bugetului pe 2019 - o premieră în istoria UE.

Potrivit regulilor europene, Italia dispune de trei săptămâni, de la momentul respingerii, să prezinte un buget revizuit.

În caz contrar, Roma riscă să fie deschisă o ”procedură de deficit excesiv” împotriva sa, susceptibilă să conducă la sancţiuni financiare care să echivaleze, în teorie, cu 0,2% din PIB-ul italian - adică 3,4 miliarde de euro, pe baza datelor din 2017.

În contextul în care fostul Guvern de centru-stânga a promis un deficit public de 0,8% din PIB în 2019, Roma preconizează în prezent un deficit de 2,4% anul viitor, de 2,1% în 2020 şi 1,8% în 2021.

În ceea ce priveşte datoria publică, în prezent de 131% din PIB - reprezentând proporţia cea mai mare în zona euro, după Grecia, Roma s-a angajat să o reducă la 126,5% în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.