Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia pregătește o legislație dură - Minorii vor putea fi arestați mai ușor, iar părinții care nu lasă copiii la școală riscă să fie decăzuți din drepturi

Prima polemică la sfârșitul verii pentru premierul Italiei, Giorgia Meloni. Casus belli: un nou decret-lege care prevede măsuri care, în opinia Executivului de la Roma, vor reduce criminalitatea juvenilă.

Reforma a fost aprobată joi seară și va intra imediat în vigoare (deși trebuie transformată în lege de către Parlament în 60 de zile). Reforma prevede o serie de măsuri care au provocat multe discuţii. Printre acestea: că minorii pot fi arestați mai ușor și că părinții care nu respectă școlarizarea obligatorie a copiilor lor riscă pedepse de până la doi ani de închisoare și pierderea drepturilor părintești, relatează El Periodico citat de Rador.

Decretul a fost salutat de Liga lui Matteo Salvini, cel mai important asociat politic al lui Meloni. "Un minor care ucide trebuie să plătească la fel ca un adult", a spus liderul ultranaționalist.

Potrivit noii legislații, Italia nu coboară vârsta urmăririi penale, ci coboară de la 9 la 6 ani pragul de pedeapsă care permite aplicarea detenției în cazurile de condamnare a minorilor cu vârste între 14 și 18 ani. Lucru care, consideră Guvernul, va încuraja judecătorii să emită mai multe pedepse cu închisoarea pentru minorii care comit infracțiuni și sunt prinși în flagrant.

La baza noii legislații sunt niște evenimente teribile care au zguduit Italia în această vară. Mai ales: un viol de grup împotriva unei tinere de 19 ani din Palermo, Sicilia, pentru care sunt anchetați șapte tineri surprinși de camere în timp ce o târau pe fată într-un câmp deschis. Și, de asemenea, un alt viol în grup a doi veri de 10 și 12 ani în Caivano, lângă Napoli, unde sunt cercetați aproximativ 10 tineri, unii minori. În acest oraș, cu câteva zile în urmă, un muzician de 24 de ani a fost ucis cu o armă de un minor de 17 ani în centrul istoric, după o ceartă pe tema unei motociclete prost parcate.

"Ne confruntăm cu o situație scăpată de sub control și trebuie să acționăm", a spus Meloni, după întâlnirea cu mama muzicianului ucis. Aceste măsuri "nu sunt doar norme represive, ele sunt și preventive", a spus ea.

Inițiativa legislativă a lui Meloni a coincis și cu două operațiuni mari ale poliției care, în cursul săptămânii, au pătruns în cartiere umile și zone dificile din Napoli și Roma. Acolo au fost confiscate cantităţi mari de droguri şi arme. Peste 80 de persoane au fost, de asemenea, arestate.

Potrivit sondajelor recente, cei mai tineri sunt și cei mai îndepărtați de politicile lui Meloni și preferă alți lideri politici, precum Giuseppe Conte, șeful Mișcării 5 Stele. Lupta pentru climă, identitatea de gen și drepturile civile, foarte populare printre cei sub 35 de ani, sunt câteva dintre motivele acestui fenomen.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.