Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia se va bucura nespus! Proiect unic în Europa: România lucrează la un dispozitiv care detectează uleiurile de măsline falsificate

ulei de masline

Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați lucrează la un dispozitiv care detectează uleiurile de măsline falsificate. Dispozitivul va fi brevetat și va fi un instrument foarte util pentru persoanele care controlează calitatea alimentelor, susțin cercetătorii, relatează Mediafax.

Proiectul unic în Europa este coordonat de un profesor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Ideea a plecat de la o specializare în Spania, unde cercetătorul s-a familiarizat cu funcționarea senzorilor pentru determinarea calității uleiurilor de măsline. Împreună cu șase colegi și studenți, el vrea să construiască un dispozitiv unic pe continentul european.

„În cadrul Proiectului, ne propunem, pe de o parte, să realizăm un studiu care va include modalități de falsificare a uleiului de măsline, iar pe de alta, să confecționăm un sistem/aparat de detectare a falsificării uleiurilor de măsline, bazat pe analiza biosenzorilor. Dispozitivul, unic în Europa, va fi validat la nivel de laborator și testat pe un număr suficient de mare de mostre comerciale”, a explicat Constantin Apetrei, coordonatorul proiectului.

Citește și: VIDEO - Moment CRUCIAL înainte de începerea școlilor - ziua în care se ia decizia finală! Klaus Iohannis: 'Vom face o reevaluare'

Aparatul la care lucrează cercetătorii va fi portabil.

„Încercăm să realizăm noi biosenzori specifici pe bază de nanobiomateriale, pentru detecția markerilor de puritate a uleiurilor de măsline, folosind detecția electrochimică și optică. Biosenzorii cu caracteristicile analitice optime vor fi integrați într-un sistem multisenzor portabil. Pentru analiza datelor provenite de la biosenzori se vor folosi o serie de variabile selectate prin intermediul unor metode de pre-procesare. Vor fi dezvoltate instrumente inteligente bazate pe metode de recunoaștere a modelului, analize multivariate, metode de clasificare, rețele neuronale artificiale, machine learning, metode de regresie”, a mai spus Apetrei.

Citește și: Nicușor Dan continuă bătălia cu Gabriela Firea: 'Suferă de sindromul primarului închipuit'

Cercetătorul susține că dispozitivul va fi brevetat și va fi un instrument foarte util pentru cei care controlează calitatea alimentelor. Acesta ar putea fi folosit ca un test rapid în supermarketuri sau în instituțiile care se ocupă de protecția consumatorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.