Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Italia: Ultimele negocieri înainte de desemnarea unui nou premier

constitutional-change.com
italia

Partidele italiene au avut ultimele discuţii cu Preşedintele Sergio Mattarella sâmbătă înainte ca şeful statului să ia o decizie cu privire la desmenarea unuio nou premier în urma demisiei lui Matteo Renzi, informează agenţiile de presă internaţionale, relateaza agerpres.

Mattarella, un fost judecător în vârstă de 75 de ani, trebuie să decidă dacă unul dintre politicienii propuşi de partide este capabil să conducă un guvern până la alegerile generale programate pentru 2018, sau va numi un guvern interimar până la alegerile anticipate care ar putea avea lor în primăvara lui 2017, scrie Reuters. 

Fostul premier Renzi a demisionat după ce propunerile sale de modificare a constituţiei au fost respinse în cadrul unui referendum la 4 decembrie. 

Mattarella a început consultările joi cu grupurile parlamentare mai mici şi termină sâmbătă seara cu Partidul Democratic a lui Renzi, care deţine majoritatea în ambele camere ale parlamentului. 

Ministrul de interne Angelino Alfano, al cărui grup de centru-dreapta face parte din coaliţia aflată la guvernare, a spus că susţine un alt mandat al lui Renzi, deşi liderul PD a afirmat că exclude, pentru moment, posibilitatea de a fi numit premier interimar. 

"E important să punem capăt acestei crize politice foarte repede din cauza presiunii", a spus Alfano, adăugând că guvernul trebuie să rezolve problema sărăciei scoasă la iveală de referendum şi să suspină băncile fragile. 

De asemenea a mai afirmat că e nevoie de o nouă lege electorală care trebuie redactată înainte de decizia Curţii Constituţionale care ar trebui sa dezbată la 24 ianuarie legitimitatea legislaţiei curente. 

Trei deputaţi apropiaţi lui Renzi au declarat că prima propunere pentru un nou premier ar fi ministerul de externe Paolo Gentiloni. 

În acest scenariu, Gentiloni ar superviza elaborarea unei noi legi electorale, iar PD ar organiza alegeri primare pentru a-şi desemna candidaţii pentru alegerile anticipate din primăvară. 

Însă preşedintele ar putea să convingă partidul fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia, să susţină un nou guvern care să ducă la bun sfârşi un mandat până în 2018. 

Mattarella are programata sâmbătă seara şi o întâlnire cu reprezentanţi ai partidului Forza Italia dar şi ai populiştilor anti-sistem ai Mişcării 5 Stele, care deţine locul al doilea în sondaje, după PD. 

Mişcarea 5 Stele ca şi Liga Nordului, de extremă dreaptă, au cerut alegeri anticipate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.