Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iulia Timoșenko îl acuză pe Petro Poroșenko de trucarea alegerilor din Ucraina, dar anunță că nu va contesta rezultatul în instanță

Iulia Timoșenko 3

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, clasată pe locul trei în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică, şi-a recunoscut înfrângerea marţi, anunţând că nu intenţionează să conteste rezultatul în justiţie sau în stradă, după ce revendicase până în prezent locul al doilea, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

"Aceste alegeri au fost trucate de către Petro Poroşenko", a denunţat Iulia Timoşenko în cursul unei conferinţe de presă, adăugând totodată că nu intenţionează să conteste rezultatul votului în instanţă.

Citește și: Liviu Dragnea își taxează propriii subalterni: Greșeală impardonabilă!

"Preşedintele actual a privatizat sistemul judiciar. Ne-am pierde pur şi simplu timpul", a continuat fosta şefă a guvernului, în vârstă de 58 de ani, care se situase pe locul al doilea în aproape toate sondajele în timpul campaniei electorale.

Clasată pe poziţia a treia în primul tur de scrutin, cu 13,4% din voturi, Iulia Timoşenko - care a candidat pentru a treia oară la alegeri prezidenţiale în Ucraina - revendicase duminică seara locul al doilea, afirmând că obţinuse peste 20% din sufragii.

Citește și: Atenție, fermieri! Petre Daea anunță victoria – A fost eliminată

Acest anunţ lăsase să se întrevadă posibilitatea unor contestaţii vehemente în această ţară care a trecut prin două revoluţii în ultimii 15 ani.

Iulia Timoşenko a precizat că nu solicită susţinătorilor să conteste în stradă rezultatele alegerilor, apreciind că de scenele de violenţă ar beneficia Rusia, cu care Kievul întreţine relaţii extrem de tensionate după anexarea peninsulei Crimeea, urmată de un război în estul ţării cu separatişti proruşi, conflict soldat cu aproape 13.000 morţi.

"Respect alegerea poporului", a adăugat Timoşenko, afirmând că "lupta nu s-a terminat" şi invitându-şi simpatizanţii să se mobilizeze pentru alegerile legislative din octombrie 2019.

Citește și: Klaus Iohannis, critică dură la adresa Guvernului PSD! Acuză un asalt fără precedent

Ea nu a precizat dacă în turul al doilea - prevăzut să aibă loc la 21 aprilie - va sprijini pe unul dintre cei doi candidaţi care au devansat-o, actorul de comedie Volodimir Zelenski, clasat detaşat pe primul loc duminică cu 30,2% din voturi, şi preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko (15,9%), potrivit rezultatelor cvasidefinitive.

Citește și: Răbufnire de ultimă oră a lui Rareș Bogdan! ‘Nu se poate!’

Comisia Electorală ucraineană a indicat că nu a constatat disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea alegerilor, iar observatorii internaţionali au salutat organizarea acestor alegeri considerate "pluraliste", care au oferit "o largă opţiune" alegătorilor, posibilitatea unui vot "transparent" şi o numărătoare a voturilor marcată de "foarte puţine nereguli".

Iulia Timoşenko s-a făcut remarcată în special în cursul Revoluţiei portocalii din 2004, care a adus la putere pentru prima oară forţele prooccidentale la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.