DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Iulian Chifu: Putin cel macho și viitoarea relație cu Ucraina

WELT
Vladimir Putin

Alegerile recente pentru Duma de Stat nu au creat cine știe ce emoție în Rusia și nici nu au convins. Din contra, prezența redusă la vot, circa 45%, dublată de nevoia de furt la urne – s-au aruncat zeci de buletine aiurea prin diferitele secții de vot – și subminarea candidaților altor partide decât Rusia Unită a lui Putin – vezi protestele comuniștilor în Moscova – în condițiile absenței totale a candidaților opoziției reale(aflați în închisori sau excluși din cursă administrativ) sunt probe ale lipsei de încredere generală a rușilor în Președintele Putin, aflat în cel de-al patrulea mandat. Cum efectul de reabilitare și creștere în sondaje nu a fost atins, Rusia a recurs la obișnuitul plan B: imaginile cu Putin cel macho, masculul alpha și bărbatul absolut, și perspectiva redeschiderii unui război în Ucraina, conform deschide.md

Astfel, chiar astăzi au apărut pozele publicate duminică, la ieșirea din carantina de Covid 19 determinată de infectarea unor apropiați, când Președintele Vladimir Putin a autorizat difuzarea, prin serviciul oficial de la Kremlin, firește, din nou, imaginea sa macho, de "mascul" suprem a preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o serie de fotografii şi filmări din timpul vacanţei petrecute de acesta în sudul Siberiei. Imaginile îl înfățișează pe Putin la pescuit (cu peștele prins, firește), traversând un câmp virgin, nedefrișat, neumblat, plin de buruieni, uitându-se în zare la natura sălbatică, în poze și într-un film de 10 minute difuzat de televiziunea de stat. Înregistrările ar fi fost făcute în timpul concediului preşedintelui de la începutul lui septembrie, atunci când a fost însoţit şi de ministrul apărării, Serghei Şoigu.

Președintele rus a renunțat la bustul gol, de această dată, și a preferat o postură mai adecvată celor 68 de ani împliniți, dar tot implicat în discuții cu directorul unei rezervaţii naturale în legătură cu cei circa 600 de urşi sălbatici și uitându-se, mai apoi, la o turmă de cerbi roşii aflați în taiga – pe care, în mod regizat, nu-i vânează. “Dacă ar participa la Jocurile Olimpice nimeni nu i-ar întrece”, glumeşte Putin în film, potrivit presei. Postura macho este întregită de dormitul într-un cort peste noapte, în taigaua sălbatică rusă.

La scurt timp, luni, a sosit și partea a doua a scenariului lesne de prezis: Kremlinul a anunțat faptul că Rusia şi Belarus vor lua măsuri pentru a-şi apăra propria securitate, invocând drept motiv al amenințării noi o pretinsă extindere a infrastructurii militare a SUA și NATO în Ucraina – care nu există!!!, fapt care ar fi încălcat o "linie roşie", în opinia preşedintelui rus Vladimir Putin. Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a fost cel care a considerat că prezența unor misiuni de training pentru armata ucraineană în Vestul Ucrainei ar fi, de fapt, baze militare americane în Ucraina și că această prezență – existentă în format rotațional, la anumite intervale de timp acolo de câțiva ani buni – ar însemna o intensificare a activităţii forţelor NATO şi SUA în Ucraina, stat independent și suveran, chiar dacă editorialul fluviu recent al lui Putin de pe site-ul Kremlinului pune sub semnul întrebării dreptul de existență al ucrainenilor, care ar fi niște simpli ruși rătăciți și păcăliți de occidentali.

Firește că cei doi lideri au afirmat mai departe că au convenit să intervină, să reacționeze, să se apere. "Am convenit că trebuie să luăm unele măsuri de răspuns", a spus Lukashenko, citat de agenţia de presă RIA. În fapt, exercițiile militare Zapad 2021 și o pretinsă vânzare de armament rus către Belarus și poziționat pe teren au făcut ca Ucraina să fie înconjurată astăzi și din Nord de trupele ruse ostile, care doresc să blocheze în orice fel apropierea Kievului de Occident, iar protestele din Belarus au convins liderul contestat Alexandr Lukashenko să cedeze presiunilor lui Putin în vederea integrării statului comun cu Rusia și renunțării la propria independență. Și iată, mai nou, să permită chiar abordarea agresivă a Ucrainei și de pe teritoriul său de către “trupele comune”, în fapt de către Armata rusă.

Perspectiva nu este deloc liniștitoare și Ucraina are de ce să fie nervoasă și să se teamă de o asemenea intervenție. Întrebarea este dacă Statele Unite, Europa și Occidentul în întregimea sa sunt pregătite pentru o asemenea escaladare și care este perspectiva și planul în cazul inițierii unei ofensive din direcția Nord-Nord-Est asupra Ucrainei, eventual concomitent cu ofensiva spre Mariupol și Crimeea în sud-Est și eventualul desant la Marea Neagră în Sud. Sigur, Ucraina poate rezista eroic, dar nu poate face față unei asemenea ofensive din trei părți singură, iar această testare a hotărârii statelor occidentale, cu precădere a Statelor Unite în Estul Europei, poate fi crucială pentru viitorul credibilității apărării comune a Europei.

Sigur, o asemenea mișcare ar putea constitui și răspunsul final al lui Putin la ultimatumul din cadrul summitului de la Geneva, din 15 iunie, cu Președintele SUA, Joe Biden, privind opțiunea sa dacă se va alinia cu statele occidentale sau preferă să devină un aliat minor al Chinei. Decizia, în acest caz, ar înclina spre confruntarea cu Occidentul pentru amenințări imaginare și ignorarea presiunilor și amenințărilor reale din partea Chinei, o adevărată inovație în materie de securitate pe care o numeam soluția securității prin ignorarea problemei. Dar un asemenea pas ar crea presiuni majore și asupra Republicii Moldova, asupra tuturor statelor din spațiul post-sovietic, vizate a fi integrate pas cu pas de Rusia în formula statală de refacere a URSS, dar și asupra statelor din Flancul Estic al UE și NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.