Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

J.K. Rowling ajută la refacerea unui cimitir evreiesc din SUA

O campanie de strângere de fonduri a doi tineri musulmani pentru a veni în ajutorul unui cimitir evreiesc profanat în weekendul trecut a căpătat o notorietate neaşteptată după ce scriitoarea britanică J.K. Rowling, autoarea celebrei serii "Harry Potter", şi-a exprimat sprijinul pentru iniţiativă, relatează joi AFP, conform agerpres.

Doi musulmani americani, Linda Sarsour şi Tarek El-Messidi, au lansat o campanie online pentru strângerea de fonduri destinate ajutorării unui cimitir evreiesc vandalizat în Missouri şi "trimiterii unui mesaj de unitate comunităţilor evreiască şi musulmană".

Citeşte şi: Rusia sfidează Chişinăul şi continuă recrutările de militari în Transnistria

În jur de 180 de morminte din cimitirul evreiesc din Saint Louis au fost vandalizate în cursul weekendului. Poliţia a precizat miercuri, la solicitarea AFP, că îşi continuă ancheta dar că până acum nu a identificat niciun suspect.

Autorităţile au subliniat că nu au niciun indiciu privind un eventual act antisemit, dar această profanare a avut loc în contextul în care mai multe centre evreieşti din SUA au fost ţinte ale unor false alerte cu bombă în ultimele zile.

J.K. Rowling, autoarea celebrei serii "Harry Potter", a postat pe Twitter, reţea de socializare pe care are zece milioane de abonaţi, un link către un articol de presă privind această campanie de strângere de fonduri, cu comentariul simplu: "Este un lucru atât de frumos".

În câteva ore campania a luat avânt şi a strâns 70.000 de dolari, respectiv de trei ori mai mult decât obiectivul iniţial declarat, de 20.000 de dolari.

Linda Sarsour şi Tarek El-Messidi intenţionează să-şi continue campania până la 20 martie. Ei le vor trimite banii adunaţi celor care administrează cimitirul vandalizat şi fondurile suplimentare vor merge la alte asociaţii evreieşti.

"Nu e loc pentru acest tip de ură, de profanare şi de violenţă în America", au scris ei pe pagina de internet a campaniei lor de strângere de fonduri.

Citeşte şi: Rusia devine foarte activă pe frontul progagandei online

"Ne rugăm ca această iniţiativă să aducă un sentiment de siguranţă şi pace comunităţii evreieşti americane care a fost fără îndoială zguduită de acest eveniment", au adăugat ei.

Cimitirul a primit deja numeroase semne de susţinere, guvernatorul statului Missouri, Eric Greitens, anunţând de exemplu că va conduce un grup de voluntari care îşi propunea să cureţe cimitirul miercuri.

Mai multe centre evreieşti din SUA au fost ţinta unor alerte cu bombă care au impus luni evacuarea lor. Aceste ameninţări telefonice care au vizat 11 locaţii diferite ridică la 69 numărul incidentelor de acest gen produse de la începutul anului în 27 de state americane şi o provincie canadiană, potrivit Jewish Community Center Association of North America.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.