Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jack Teixeira, soldatul care a postat documente secrete, le-a făcut publice cu mai mult timp înainte decât se știa, pe un grup mai mare

Jack Teixeira

Jack Teixeira, soldatul din cadrul Gărzii Naţionale Aeriene a SUA acuzat de scurgeri de documente clasificate către un grup restrâns de gameri, postase informaţii sensibile cu câteva luni mai devreme decât se ştia anterior şi către un grup de chat mult mai mare, a relatat vineri The New York Times, după ce a analizat mai multe astfel de postări, relatează Reuters.

În februarie 2022, la scurt timp după invazia Ucrainei, un profil de utilizator care se potriveşte cu cel al lui Jack Teixeira a început să posteze informaţii secrete despre efortul de război al Rusiei pe un grup de chat nedezvăluit anterior, tot pe platforma de social media Discord, utilizată în special de pasionaţii de jocuri video cu arme. Acest grup de pe Discord avea aproximativ 600 de membri, spre deosebire de grupul restrâns, de circa 25 de membri, care se numea Thug Shaker Central şi care era considerat până acum locul originar al scurgerilor de documente secrete în mediul online, scrie news.ro.

Grupul Thug Shaker Central fusese format de însuşi Jack Teixeira (având ca nume de utilizator OG), el îl administra, iar intrarea se făcea numai pe bază de invitaţie.

The New York Times spune însă că grupul de chat mult mai larg, unde Jack Teixeira a postat iniţial, era listat public pe un canal YouTube şi era uşor de accesat.

The New York Times a precizat că informaţiile nou descoperite, postate pe grupul de chat mai mare, includ detalii despre victimele ruseşti şi ucrainene, despre activităţile agenţiilor de spionaj ale Moscovei şi informaţii privind ajutorul acordat Ucrainei. Utilizatorul a pretins că postează informaţii de la Agenţia Naţională de Securitate (NSA) şi alte agenţii de spionaj americane, potrivit The New York Times.

Pentagonul a refuzat să comenteze noile informaţii relatate de The New York Times, menţionează Reuters.

Soldatul în vârstă de 21 de ani din cadrul Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, care se confruntă cu acuzaţii penale pentru divulgarea online a unor documente ultrasecrete ale serviciilor de informaţii militare, a fost arestat săptămâna trecută.

Cazul este considerat a fi cea mai gravă breşă de securitate din SUA de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks, în 2010. Pentagonul a calificat scurgerea de informaţii care a pornit de la Teixeira ca fiind un "act deliberat şi criminal".

Jack Teixeira a fost acuzat de încălcarea Legii spionajului. Una dintre acuzaţii este legată de copierea şi transmiterea ilegală de materiale sensibile din domeniul apărării şi o a doua acuzaţie este legată de mutarea ilegală de materiale din domeniul apărării într-un loc neautorizat. Experţii juridici sunt însă de părere că în final probabil se va confrunta cu mai multe acuzaţii, pentru care riscă ani grei de închisoare.

Scurgerile de informaţii au ieşit la iveală abia după ce au fost relatate de New York Times, la începutul lunii aprilie, deşi documentele au fost postate online mult mai devreme.

The Washington Post a dezvăluit că autorul scurgerilor de informaţii secrete este un tânăr care lucra la o bază miliară americană. Chiar înainte ca Teixeira să fie arestat, iar numele lui să fie anunţat public, cotidianul american a publicat un interviu cu un prieten adolescent al acestuia de pe grupul privat de discuţii Thug Shaker Central găzduit de un server Discord. Adolescentul a povestit că l-a întâlnit pe Teixeria mai întâi pe un grup mai larg de discuţii de pe Discord, un grup de fani ai lui Oxide, un YouTuber popular care transmite videoclipuri despre arme, veste antiglonţ şi echipamente militare. Erau prea mulţi însă în acel grup, aşa că au vrut un loc mai liniştit pentru a discuta despre tacticile din jocurile video şi s-au desprins formând propriul grup, mai mic, Thug Shaker Central, acolo unde Teixeira a postat grosul documentelor secrete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.