Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jacques Sauvageot, lider al revoltelor studențești din 1968, a murit

myjourneytojesus.wordpress.com
lumanare

Jacques Sauvageot, unul dintre liderii - alături de Daniel Cohn-Bendit şi Alain Geismar - revoltelor organizate în mai 1968 de studenţii din Franţa, a murit sâmbătă la vârsta de 74 de ani, au anunţat duminică reprezentanţii ITS (Institute Tribune Socialiste), citaţi de AFP, scrie agerpres.ro

Decesul lui Jacques Sauvageot, care s-a produs cu câteva luni înainte de a 50-a aniversare a acelor proteste istorice, a fost confirmat pentru cotidianul Le Monde de familia sa. 

Născut la Dijon pe 16 aprilie 1943, provenind dintr-o familie catolică din mediul rural, nepot al unui fierar şi fiu al unui muncitor feroviar, Jacques Sauvageot a murit în urma complicaţiilor medicale provocate de un accident de automobil produs în luna septembrie. El era spitalizat de atunci la Paris. 

Alături de Alain Geismar şi Daniel Cohn-Bendit, Jacques Sauvageot, licenţiat în litere şi în istoria artei, a făcut parte dintr-un trio-vedetă al Franţei, care a zguduit din temelii puterea gaullistă. Vicepreşedinte al sindicatului studenţesc Unef în timpul evenimentelor din mai 1968, el a fost cel mai misterios şi mai discret dintre cei trei lideri protestatari, refuzând mult timp, în anii care au urmat, să fie filmat şi să acorde interviuri. 

Jacques Sauvageot, devenit director regional al şcolii de Arte Frumoase din Rennes, a rupt însă tăcerea în anii 1990. Mai '68 este un veritabil "mit fondator", sursa "radiourilor libere, a feminismului, a apariţiei societăţii civile, precum şi a criticilor aduse socialismului real", declara el în mai 1993 într-un interviu pentru AFP. 

Considerând pe atunci că "puterea nu a fost luată niciodată" şi că evenimentele nu au fost chiar atât de violente în mai 1968, liderul francez spunea că cea mai plăcută amintire a sa din acea perioadă are legătură cu un miting organizat pe stadionul Charlety din Paris pe 27 mai în acel an: "aveai impresia că un râu se umflase graţie câtorva zeci de mici torente, mici pârâuri", cu acei muncitori grevişti, studenţi, militanţi revoluţionari şi politicieni de stânga amestecaţi, dar cu toţii uniţi în acelaşi entuziasm. 

Jacques Sauvageot spunea, de asemenea, că nu resimte niciun fel de nostalgie faţă de "frumoasa lună mai" şi că nu i-a "revăzut niciodată" pe ceilalţi doi lideri celebri ai mişcărilor protestatare din mai 1968.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.