Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jaful anului, organizat de un ucrainean: un tablou în valoare de 1,5 milioane de euro a fost furat dintr-un muzeu

M. C.
thetimes.co.uk
arestat maini inchisoare catuse

Un ucrainean este judecat în Franța, fiind acuzat că a pus la cale furtul unui tablou de 1,5 milioane de euro descoperit într-o casă din Kiev, la un an după ce a dispărut dintr-un muzeu din Nancy, inforemază Mediafax.

Lucrarea lui Paul Signac, Le Port de La Rochelle, a dispărut din Musée de Beaux-Arts din Nancy, în nord-estul Franței, în 2018.

Personalul muzeului a fost uimit să descopere o ramă goală pe perete, după ce trei persoane au îndepărtat pânza, au înfășurat-o și au ieșit din muzeu cu ea ascunsă sub o haină de ploaie pe care o purta unul dintre ei, relatează The Guardian.

Tabloul, care măsoară 46 cm pe 55 cm, părea să fi dispărut fără urmă până un an mai târziu, când poliția din Kiev a făcut o razie în locuința unui suspect care ar fi avut legătură cu o crimă. În timp ce îi percheziționau locuința din capitala ucraineană, suspectul anonim le-a spus că într-un dulap se afla un tablou valoros și i-a sfătuit să îl atingă cu grijă.

În timpul interogatoriului, acesta l-ar fi indicat pe compatriotul său, Vadim Huzhva, în vârstă de 64 de ani, aflat în acel moment într-o închisoare austriacă după ce a fost condamnat pentru furtul unui tablou de Renoir la Viena în noiembrie 2018. Huzhva a fost extrădat în Franța la eliberarea sa în iunie 2020.

Huzhva, un colecționar de artă, a negat orice legătură cu furtul și susține că a fost victima unei înscenări. Avocata sa, Samira Boudiba, a declarat pentru ziarul Le Parisien că acuzatul are "multe de spus" în fața instanței.

"El nu apare pe filmarea de supraveghere. Tot ce se vede sunt trei persoane care nu pot fi identificate. Tot ceea ce arată înregistrarea video este ora la care a fost furat tabloul, dar asta e tot", a spus Boudiba. "El este acuzat de furtul unui tablou în Franța, ceea ce este ciudat. Fără a intra în conflictul ruso-ucrainean, el spune că este vorba de o conspirație."

Huzhva este acuzat și de alte furturi, inclusiv de dispariția unui Renoir de la o casă de licitații franceză din regiunea pariziană în 2017, de furtul a două opere de artă de la o casă de licitații din Versailles și de un tablou din Béziers, în sudul Franței, în 2018.

"Ceea ce ne-a surprins a fost cât de puțin sofisticat a fost furtul. A fost atât de simplu", a declarat François Pérain, procurorul din Nancy, atunci când tabloul lui Signac a fost returnat la Nancy în urmă cu doi ani. "Purtau căști, dar au acționat cu fețele descoperite, au intrat pe la intrarea principală și au ieșit pe aceeași ușă".

Pictat în 1915, Le Port de La Rochelle face parte dintr-o serie pe care Signac a realizat-o cu porturile La Rochelle, Marsilia, Saint-Tropez și Rotterdam.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.