Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jaful de la POSDRU preluat de OLAF. Ce riscă România

oficiali europeni

Nici macar seful Guvernului nu mai poate ascunde gunoiul sub pres. Asa ca Victor Ponta a recunoscut public, chiar in fata unor jurnalisti straini, dezvaluirile prezentate de „National” cu privire la jaful generalizat din jurul fondurilor europene, in special cele acordate de catre Bruxelles pe proiectele POSDRU.

Astfel ca autoritatile de la Bucuresti au fost nevoite sa admita nu doar faptul ca Uniunea Europeana a blocat deja fonduri acordate Romaniei in valoare de un miliard de euro, dar si faptul ca deturnarea acestor bani este deja investigata de catre Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Suspiciuni de coruptie

Probabil ca „urecheala” venita recent din partea inaltilor comisari europeni de la Bruxelles a fost una cat se poate de severa de aceasta data, din moment ce premierul roman a dat, in mare parte, cartile pe fata. Asa ca Victor Ponta nu doar ca a recunoscut in premiera blocarea fondurilor europene, dar a nominalizat drept principale cauze ale acestui act fara precedent tocmai „suspiciunile de coruptie si alte nereguli”. Si tot seful Guvernului a si detaliat procedura prin care se produce acest blocaj: „Daca apar suspiciuni privind vreun caz, acesta este blocat si nu mai putem solicita bani din partea Uniunii Europene”. Mai mult chiar, Ponta a concluzionat ca „intr-adevar, exista o problema uriasa privind plangerile vizand finantarile europene”.

Paguba la buget

Iar, de departe, cea mai sensibila situatie se prezinta in cazul proiectelor derulate in domeniul resurselor umane, „bomba” POSDRU urmand a exploda cat de curand in plin Guvernul Romaniei. Sa nu uitam ca, pana acum, schema prin care erau deturnate aceste fonduri era una extrem de simpla: se castiga finantarea pentru proiecte derulate pe fonduri POSDRU de catre firme „de casa” ale anumitor ministri, se faceau cheltuieli fictive, insa atunci cand Comisia Europeana refuza decontarea, paguba ramanea sa fie suportata de catre statul roman. Ceea ce urmeaza practic sa se intample si in cazul de un miliard de euro recunoscut de catre Victor Ponta, care a subliniat ca daca nu se ia o decizie cu privire la acest blocaj pana la data limita de 31 decembrie 2015, atunci proiectele problema vor fi finantate din bugetul de stat! Bineinteles, asta daca nu cumva, intre timp, anchetele derulate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi in colaborare cu Oficiul European de Lupta Antifrauda vor avansa suficient de mult incat sa permita si retinerea primelor nume grele implicate in combinatiile cu fonduri europene derulate prin proiecte POSDRU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.