Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jair Bolsonaro va preda autorităților bijuteriile de peste trei milioane de dolari introduse ilegal în țară

Twitter
Jair Bolsonaro

Apărarea fostului preşedinte brazilian Jair Bolsonaro a anunţat autorităţile că acesta va preda Curţii de Conturi bijuteriile oferite de Arabia Saudită care au fost introduse ilegal în Brazilia, informează marţi AFP, citând media locale. Bolsonaro, fostul şef de stat de extremă dreapta (2019-2022), este ţinta unor critici după ce cotidianul O Estado de S.Paulo a dezvăluit la 3 martie că un set de bijuterii din diamante în valoare de 3,2 milioane de dolari destinat fostei Prime Doamne, Michelle Bolsonaro, a fost confiscat de vameşi pe aeroportul internaţional din Sao Paulo în octombrie 2021, scrie Agerpres.

Poliţia federală şi autorităţile fiscale au declanşat anchete

Bijuteriile, un colier, un inel, un ceas şi o pereche de cercei de la marca elveţiană de lux Chopard, au fost găsite în rucsacul unui asistent al ministrului energiei şi minelor de la acea vreme, care se întorcea dintr-o călătorie oficială din Orientul Mijlociu.

Ministrul în chestiune, Bento Albuquerque, a declarat aceluiaşi cotidian că un alt lot, bijuterii masculine, fusese adus în Brazilia fără a fi declarat.

În acest caz, însă, el a intrat fără a fi detectat şi o parte a ajuns în posesia lui Bolsonaro.

Fostul preşedinte a păstrat un ceas, un stilou şi alte articole de lux, pe motiv că este vorba de cadouri personale şi că el a acţionat cu respectarea legii, potrivit presei locale.

"La acea dată (apărarea) a cerut Curţii de Conturi a Braziliei (TCU) ca bunurile, care fac obiectul unei anchete în această unitate a poliţiei federale, să fie depuse în cadrul acestui proces, până la o decizie ulterioară cu privire la ele", a declarat poliţiei apărarea fostului preşedinte brazilian, citat de site-ul de informaţii G1.

TCU a anunţat vineri, într-un comunicat, că i-a cerut lui Jair Bolsonaro şi fostului său ministru să dea explicaţii cu privire la aceste bijuterii.

De asemenea, ea a ordonat ca Jair Bolsonaro să păstreze bijuteriile "intacte", "fără a le purta sau ceda" unor terţi prin intermediul unei donaţii sau vânzări.

Bonsolaro, care se află în SUA de la sfârşitul lui decembrie, a negat sâmbătă că ar fi în "ilegalitate".

Potrivit legii braziliene, orice articol cu o valoare mai mare de 1.000 de dolari trebuie să fie declarat în prealabil înainte de a putea intra în ţară, pentru ca impozitele prevăzute să fie plătite.

Însă nicio taxă nu este datorată dacă este vorba de un cadou al unei ţări străine pentru statul brazilian şi nu de colecţia personală a preşedintelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.