Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jandarmeria Română a sesizat DIICOT pentru protestul din 10 august. Faptele se referă la infracțiuni împotriva ordinii constituționale: Care este miza acțiunii

Inquam Photos / Octav Ganea
jandarmi victoriei

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat, marți, sesizarea DIICOT, în sensul expunerii evenimentelor din 10 august, cerând anchetatorilor să facă verificări. Surse judiciare, citate de G4media, susțin că miza ar fi preluarea dosarelor violențelor de la protest de la Parchetul Militar și Parchetul Capitalei la DIICOT.

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, Mihaela Porime, a declarat, pentru STIRIPESURSE.RO, că sesizarea a fost înregistrată ieri, fiind făcută de Jandarmeria Română. Faptele menționate în sesizare se referă la infracțiuni împotriva ordinii constituționale.

"Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi", este articolul din Codul Penal invocat de Jandarmerie.

"Nu am avut indicii că a fost o acţiune de protest organizată sau susţinută de o anumită entitate, de o anumită organizaţie sau de grupuri de persoane, că s-au primit finanţări din afară, însă am putut vedea cu toţii şi am urmărit şi eu aseară nişte filmuleţe. Cred că sunt aspecte care reies şi din acele înregistrări şi cred eu că instituţiile statului se pot apleca şi pentru a verifica şi aceste situaţii. În plus, am depus la DIICOT o acţiune prin care expunem toată înlănţuirea de evenimente şi fapte, particularităţile acestei acţiuni de protest şi am adresat Parchetului solicitarea să facă toate verificările necesare, noi fiind la dispoziţia organelor judiciare cu orice alte probe sau înscrisuri pe care le consideră necesare", a declarat ministrul la Parlament.

Citeste si Ultimele interviuri pentru funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene: Cine sunt cei 18 candidați

Plângerea Jandarmeriei a fost înregistrată când la nivelul DIICOT se analiza posibilitatea deschiderii unui dosar în care să se investigheze dacă afirmațiile lui Liviu Dragnea, conform cărora protestul ar fi fost finanțat din străinătate, pot fi probate. După ce liderul PSD a făcut aceste declarații, precizând că a auzit că vor ieși dovezi, luju.ro a prezentat mărturia unui presupus membru al Rezist, cu identitatea protejată, si o declarație a unui alt protestatar cunoscut.

Vocea primului protestatar este modificată, pentru a-i fi protejată identitatea. Persoana din înregistrare lansează acuzaţii la adresa organizatorilor protestelor. Ulterior, este prezentată o înregistrare cu Angi Şerban, care s-ar fi remarcat ca unul dintre liderii mișcării, care ar susţine că există presiuni externe pentru care protestele să fie organizate mai des.

Odată cu această sesizare, DIICOT poate investiga și afirmațiile lui Liviu Dragnea fără a fi necesară deschiderea unei noi anchete.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.