Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jandarmi participanţi la represiunea din 10 august, avansaţi în grad înainte de termen sau recompensaţi, acuză liberalul Florin Roman

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam jandarmi piața victoriei

Cadre din Jandarmeria Română prezente la mitingul din 10 august, împotriva cărora nu a fost declanşată urmărirea penală, au fost avansate în grad înainte de termen sau au fost recompensate, cu ocazia Zilei Naţionale, potrivit răspunsului dat de către ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, unei interpelări a vicepreşedintelui liberal Florin Roman informează Agerpres.

"Mare parte din jandarmii care şi-au bătut şi gazat propriul popor în 10 august, la mitingul diasporei, au fost avansaţi în grad, este răspunsul oficial al ministrului Carmen Dan, la o interpelare pe care i-am adresat-o la finele anului trecut. Aşadar, jandarmii participanţi la represiune au primit grade şi bani de la Carmen Dan, drept mulţumire ca i-au bătut bine pe români. Şi probabil pentru a-ţi ţine gura", se arată într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES, de către liberalul Florin Roman, deputat de Alba.

Parlamentarul liberal şi-a exprimat nemulţumirea şi cu privire la faptul că în răspuns nu se precizează public numele participanţilor la "jandarmeriada" din 10 august care au fost avansaţi în grad, dar şi numărul acestora, "ascunzându-se sub umbrela păstrării secretului datelor cu caracter personal şi a 'misiunii' din 10 august".

Florin Roman menţionează că PNL solicită "imperativ" ministrului Carmen Dan "să facă lumină în cazul acestor recompense date jandarmilor" care au acţionat in Piaţa Victoriei, în vara anului trecut. "'Fantoma albă', Sindile, Cazan au fost sau nu avansaţi, recompensaţi? Dar aghiotanţii lor şi cei care au dat ordinele directe?", mai întreabă liberalul, potrivit comunicatului menţionat.

"Cu ocazia Zilei Naţionale a României au fost înaintate în gradul militar înainte de termen sau au fost recompensate cu mulţumiri, felicitări, distincţii onorifice etc. şi cadre militare din Jandarmeria Română care au participat la misiunea din data de 10 august 2018 din Piaţa Victoriei", se arată în documentul semnat de ministrul Carmen Dan şi citat de către Florin Roman.

Ministrul susţine că, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul General al Jandarmeriei, la fundamentarea deciziei privind avansarea cadrelor militare respective sau pentru acordarea unor recompense s-a ţinut cont de profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor specifice de-a lungul carierei şi implicit de rezultatele obţinute pe întreg parcursul anului 2018.

"De asemenea, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române precizează faptul că din datele centralizate din unităţile participante la misiunea din data de 10 august 2018 a rezultat că nu a fost începută urmărirea penală împotriva cadrelor militare care au făcut obiectul recompensării", se arată în răspunsul semnat de către ministrul Carmen Dan.

În ceea ce priveşte numele celor care au făcut obiectul avansării şi recompensării, ministrul menţionează că acestea sunt informaţii "care fac parte din categoria datelor cu caracter personal", potrivit răspunsului la interpelarea deputatului PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.