Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Janet Yellen și premierul Li Qiang, apel pentru depășirea tenisunilor americano-chineze

Asia Pacific Foundation of Canada
china sua

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, şi premierul Chinei, Li Qiang, au exprimat speranţe, vineri, în sensul îmbunătăţirii comunicării şi depăşirii disensiunilor în cooperarea economică şi comercială, informează agenţia The Associated Press, citată de Mediafax.

În cursul reuniunii de la Beijing, ambele delegaţii au folosit termeni pozitivi pentru a descrie vizita lui Janet Yellen, evidenţiind importanţa relaţiilor economice dintre China şi Statele Unite.

Janet Yellen a afirmat că Washingtonul şi Beijingul au datoria de a coopera în probleme care afectează întreaga lume. Secretarul american al Trezoreriei a cerut crearea unor "canale normale de comunicare" şi facilitarea "competiţiei economice sănătoase", o referire la intensificarea de către China a subvenţiilor şi a barierelor comerciale, pentru protejarea companiilor.

Janet Yellen a încercat să justifice "acţiuni punctuale" precum limitele impuse de SUA asupra accesului Chinei la cipuri de procesare şi la alte tehnologii. Yellen a subliniat că măsurile aplicate de Washington sunt necesare pentru protejarea securităţii naţionale.

"Poate că nu veţi fi de acord, dar nu trebuie să lăsăm ca dezacordurile să conducă la interpretări greşite care să înrăutăţească fără a fi nevoie relaţiile noastre economice şi financiare", a insistat Janet Yellen.

Premierul Chinei, Li Qiang, a exprimat optimism în privinţa perspectivelor relaţiilor dintre China şi Statele Unite. "Dezvoltarea Chinei este mai degrabă o oportunitate decât o provocare pentru Statele Unite, este un beneficiu, mai degrabă decât un risc. Cele două părţi trebuie să intensifice comunicarea şi să caute consensul în probleme economice bilaterale, prin discuţii directe, profunde şi pragmatice", a subliniat Li Qiang.

O "acţiune concretă"

Ministerul Finanţelor de la Beijing a descris vizita lui Janet Yallen ca fiind o "acţiune concretă" în sensul acordului preşedinţilor Xi Jinping şi Joseph Biden de îmbunătăţire a relaţiilor. "Sperăm că Statele Unite vor lua măsuri concrete pentru a crea un mediu favorabil dezvoltării sănătoase a relaţiilor noastre economice şi comerciale", a transmis Ministerul chinez al Finanţelor.

Limitele impuse de SUA accesului Chinei la tehnologie americană riscă să întârzie sau să blocheze eforturile Partidului Comunist chinez de a dezvolta telecomunicaţiile, sistemele de inteligenţă artificială şi alte tehnologii. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a acuzat Washingtonul în martie că ar încerca să blocheze dezvoltarea Chinei.

Administraţia de la Beijing a reacţionat lent, posibil pentru a evita perturbarea propriei industriei tehnologice. Dar, în urmă cu câteva zile, Beijingul a anunţat limite asupra exporturilor de metale rare precum galiu şi germaniu, folosite în fabricarea semiconductorilor şi a panourilor solare.

Companiile din SUA şi din alte ţări sunt îngrijorate de situaţia din China, după o serie de percheziţii la firme de consultanţă şi în contextul înăspririi legislaţiei în materie de siguranţă naţională. "Transmit preocupările exprimate de comunitatea de afaceri din SUA, inclusiv asupra folosirii de către China a unor instrumente nespecifice economiei de piaţă, precum subvenţiile acordate companiilor de stat şi firmelor chineze sau impunerii de limite de acces", a afirmat Janet Yellen.

Secretarul american al Trezoreriei a respins sugestiile privind intenţia SUA de a se distanţa de economia chineză. "Eu am spus clar că Statele Unite nu încearcă o separare generală a economiilor noastre. O decuplare a principalelor două economii ale lumii ar fi destabilizatoare pentru economia mondială şi ar fi imposibil de realizat", a argumentat Janet Yellen cu ocazia unei întâlniri cu reprezentanţi ai mediilor de afaceri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.