Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonezii lucrează la un proiect incredibil: când ar putea apărea tratamentul ce va face să ne crească la loc dinții pierduți

acasa.ro
dantura

Dinții nu se regenerează odată cu înaintarea în vârstă. Orice deteriorare este ireversibilă, de aceea este esențial să îi menținem sănătoși și curați. Cu toate acestea, cercetătorii explorează acum modalități de a schimba această realitate, informează ScienceAlert.

S-a anunțat că testele clinice pentru un potențial tratament de regenerare a dinților vor începe în iulie 2024, bazându-se pe decenii de cercetare în domeniu. Dacă aceste teste vor avea succes, medicamentele terapeutice ar putea fi disponibile până în 2030.

O echipă de la Institutul de Cercetare Medicală de la Spitalul Kitano din Japonia se ocupă de acest studiu, care vizează persoanele cu anodonție, o afecțiune genetică rară care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal.

Tratamentul ar viza inițial copiii mici cu această afecțiune, dar, mai târziu, cercetătorii cred că ar putea fi utilizat și la scară mai largă – de exemplu, la persoanele care au probleme dentare mai frecvente, cum ar fi bolile gingivale, scrie ScienceAlert.

,,Ideea de a crește dinți noi este visul oricărui dentist”, a declarat pentru The Mainichi Katsu Takahashi, șeful departamentului de stomatologie și chirurgie orală de la spitalul Kitano.

După ce au găsit o legătură între o anumită genă numită USAG-1 și limitele creșterii dinților la șoareci, cercetătorii au trecut apoi la teste care au încercat să blocheze expresia USAG-1.

A fost descoperit un anticorp care ar putea bloca în siguranță o parte din activitatea USAG-1 la șoareci și dihori fără a conduce la efecte secundare grave, ceea ce a dus la creșterea indusă a dinților.

Următorul pas este de a vedea dacă aceleași reacții chimice pot fi controlate la oameni.

Testele clinice pentru un posibil tratament vor începe în 2024

Deocamdată vorbim mai degrabă despre potențial decât despre realitate, dar ar putea fi posibilă utilizarea noului medicament pentru a stimula creșterea unei a treia generații de dinți, după dinții de lapte și dinții adulți de dimensiuni normale.

După cum subliniază cercetătorii într-o recenzie științifică recentă, avantajul acestei abordări este că, de fapt, creșterea dinților este declanșată într-un mod natural, printr-un proces cunoscut sub numele de semnalizare a proteinei morfogenetice osoase (BMP).

Organismul nostru face treaba în mod natural, fără a fi necesară o inginerie complicată a celulelor stem.

Echipa sugerează, de asemenea, că progresele în tehnologia de scanare (cum ar fi spectrometria de masă, de exemplu) vor facilita identificarea biomarkerilor care indică persoanele care vor beneficia cel mai mult de tratament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.