Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia acuză Rusia că a ocupat ilegal o parte din Insulele Kurile, la nord de Hokkaido. Proteste în fața Ambasadei Ruse

insulele kurile

Japonia a emis o declarație prin care califică drept ilegală, pentru prima dată în ultimii cinci ani, ocuparea de către Rusia a patru insule din largul insulei Hokkaido, în timp ce protestatarii s-au apropiat de ambasada rusă cerând returnarea insulelor, potrivit Taiwan News.

Premierul japonez Fumio Kishida a participat la un miting pentru a discuta despre teritoriile disputate pe 7 februarie și a declarat că va acorda prioritate acordării posibilității ca japonezii să își viziteze mormintele ancestrale de pe insulă.

"Reluarea schimburilor și a proiectelor de la om la om în cele patru insule... este una dintre principalele priorități ale relațiilor dintre Japonia și Rusia în viitor", a declarat el.

În ciuda declarației comune care califică ocupația drept ilegală, Kishida nu a folosit acest termen. Cu toate acestea, el a abordat războiul din Ucraina, spunând că invazia plasează relațiile dintre Japonia și Rusia într-o "situație dificilă".

"Rămânem la politica de a încheia un tratat de pace (cu Rusia) după rezolvarea disputei teritoriale", a declarat Kishida.

Rușii susțin că insulele sunt teritoriu rusesc

De asemenea, pe 7 februarie, un grup de protestatari, unii dintre ei purtând steagul ucrainean, s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei la Tokyo și au cerut ca insulele să fie returnate.

Potrivit presei de stat ruse, insulele sunt "un teritoriu rusesc incontestabil".

Cunoscute sub numele de Teritoriile de Nord în Japonia, cele patru insule fac parte din lanțul Insulelor Kurile care se întinde între Hokkaido și vârful sudic al peninsulei rusești Kamchatka. Japoniei i s-a ordonat să renunțe la controlul asupra insulelor în urma înfrângerii sale în cel de-al Doilea Război Mondial, iar la scurt timp după aceea rezidenții japonezi au fost expulzați de URSS de atunci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.