Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia anunță întărirea securitatății informatice la Jocurile Olimpice de la Tokio și condamnă atacurile cibernetice provocate de ruși

www.agerpres.ro
cercurile olimpice, jocurile olimpice

Japonia a anunţat marţi consolidarea securităţii informatice legate de Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a condamnat "atacurile cibernetice rău intenţionate" după ce Marea Britanie şi Statele Unite au declarat că serviciile de informaţii militare ruse au încercat să perturbe Jocurile de anul viitor, relatează marţi Reuters, citată de AGERPRES.

Organizatorii Jocurilor Olimpice nu au raportat niciun impact semnificativ asupra operaţiunilor lor pentru Jocurile iniţial stabilite pentru acest an, dar amânate până în 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.

Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat luni ceea ce ele au numit o serie de "atacuri cibernetice rău intenţionate" orchestrate de serviciile de informaţii militare ruse, inclusiv încercări de a perturba Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo.

Secretarul şef al cabinetului japonez Katsunobu Kato a refuzat să dea detalii, dar a spus că Japonia va face toate eforturile pentru a proteja Jocurile faţă de posibile încercări de hacking.

"Nu putem închide ochii asupra atacurilor cibernetice rău intenţionate ce ameninţă democraţia", a declarat Kato într-o conferinţă de presă, adăugând că Japonia strânge şi analizează informaţii în contact strâns cu Marea Britanie şi Statele Unite.

"Jocurile Olimpice sunt un eveniment internaţional major ce atrage atenţia şi măsurile de securitate cibernetică sunt extrem de importante", a notat el.

Oficiali britanici au declarat luni că hackeri din cadrul agenţiei de informaţii militare GRU a Rusiei au efectuat de asemenea operaţiuni de "recunoaştere cibernetică" vizând organizatorii Jocurilor de la Tokyo.

Ei au refuzat să ofere detalii specifice despre cele mai recente atacuri cibernetice sau să spună dacă au avut succes, dar au precizat că acestea au vizat organizatori ai olimpiadei, furnizori de logistică şi sponsori.

Citește și: Conducerea PSD validează lista la parlamentare: surprize din partea social-democraților

Comitetul de organizare a declarat într-un comunicat că a făcut deja pregătiri ample de securitate cibernetică şi că a existat o mică perturbare a platformelor sale.

"În timp ce am monitorizat constant diferite tipuri de atacuri cibernetice pe platformele digitale deţinute de Tokyo 2020, nu s-a observat un impact semnificativ în operaţiunile noastre", a spus purtătorul de cuvânt Masa Takaya.

Un reprezentant al sponsorului Jocurilor, Toyota Motor Corp, a refuzat să comenteze.

Mai multe încercări de hacking au avut loc asupra organizaţiilor sportive internaţionale despre care oficiali occidentali şi experţi în securitate cibernetică afirmă că au fost orchestrate de Rusia încă de pe vremea scandalului antidoping izbucnit acum cinci ani care viza sportivi ruşi.

Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile.

În decembrie, Rusiei i-a fost interzisă participarea la cele mai importante evenimente sportive din lume timp de patru ani, inclusiv la Jocurile de la Tokyo, din cauza infracţiunilor de dopaj pe scară largă.

Un purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional (COI) a spus că securitatea cibernetică este una dintre priorităţile sale.

"COI şi comitetele organizatoare ale Jocurilor Olimpice au identificat securitatea cibernetică ca domeniu prioritar şi au investit mult pentru a oferi Jocurilor Olimpice cel mai bun mediu de securitate cibernetică posibil", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters într-un e-mail.

"Având în vedere natura subiectului, nu divulgăm aceste măsuri", a precizat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.