Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia ar putea aloca peste 300 miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare pe o perioadă de cinci ani

monitoruldeneamt.ro
Japonia steag

Japonia este pregătită să aloce între 40.000 și 43.000 de miliarde de yeni (295 miliarde de dolari - 318 miliarde de dolari) pentru cheltuielile de apărare pe o perioadă de cinci ani, începând cu următorul an fiscal, care începe în aprilie, au declarat vineri pentru Reuters trei surse.

Acest lucru ar reprezenta un salt față de actualul plan de apărare pe cinci ani pentru cheltuieli de 27.500 de miliarde de yeni, alimentând îngrijorarea cu privire la înrăutățirea uneia dintre cele mai mari datorii din lumea industrială, de două ori mai mare decât producția economică anuală a Japoniei, conform Mediafax.

Noile valori au marcat un compromis între ministerele apărării și finanțelor, au declarat cele trei surse. Până de curând, Ministerul Apărării a cerut 48.000 de miliarde de yeni, în timp ce Ministerul de Finanțe avea mai multe opțiuni centrate în jurul a 35.000 de miliarde de yeni.

Premierul Fumio Kishida le-a spus luni miniștrilor cheie să lucreze la un plan de ridicare a cheltuielilor pentru apărare la o sumă echivalentă cu 2% din produsul intern brut în termen de cinci ani, de la 1% în prezent.

Miniștrii cheie - ministrul de finanțe Shunichi Suzuki și ministrul apărării Yasukazu Hamada - sunt așteptați să se întâlnească din nou cu Kishida în această lună pentru a aplana diferențele privind planul de cheltuieli. Ministerul de Finanțe a refuzat să comenteze.

Autoritățile din domeniul apărării lansaseră în mod neoficial ideea unor cheltuieli în intervalul superior de 40.000 de miliarde de yeni pe o perioadă de cinci ani, în timp ce birocrații de la finanțe doreau cheltuieli pe linia actualului plan.

"Nu va fi esențial să cheltuim circa 40.000 de miliarde de yeni. Întrebarea este dacă guvernul ar putea asigura sursele de finanțare și dacă putem lăsa banii să circule prin apărarea internă și industriile conexe pentru a susține economia", a declarat Takuya Hoshino, economist senior la Dai-ichi Life Research Institute. "Dacă vom cheltui banii pentru a cumpăra arme și alte bunuri militare în străinătate, acest lucru ar declanșa ieșiri de capital și deprecierea yenului."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.