Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia comemorează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

japonia armata

Japonia comemorează luni sfârşitul războiului din Pacific, când la 15 august 1945 împăratul Hirohito a anunţat capitularea necondiţionată a ţării după câteva zile de la bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, aminteşte AFP. Chiar şi după 71 de ani, relaţiile Japoniei cu ţările vecine rămân tensionate din cauza exceselor armatei japoneze şi a ascensiunii militariste a ţării la începutul secolului al XX-lea.

"Privind propriul nostru trecut şi încercând profunde remuşcări, doresc sincer ca niciodată să nu se repete ravagiile războiului", a declarat împăratul Akihito, fiul lui Hirohito, în cadrul unei ceremonii la Tokyo. De la începutul domniei sale în 1989, Akihito, în prezent în vârstă de 82 de ani, nu a încetat să personifice Japonia pacifistă şi democrată în respectarea Constituţiei din 1947.Astfel, el a parcurs de-a lungul anilor ţările victime ale atrocităţilor armatei japoneze şi şi-a exprimat durerea populaţiilor afectate. Akihito a utilizat pentru prima oară anul trecut, cu ocazia comemorărilor de la 15 august, expresia "profunde remuşcări".

"Noi trebuie să acţionăm ca niciodată să nu se mai repete ororile războiului. Este un angajament ferm pe care trebuie să-l menţinem pentru a contribui la pace şi stabilitate", a spus luni premierul Shinzo Abe, căruia pacifiştii îi reproşează intenţia de a schimba Constituţia Japoniei al cărei articol nouă precizează renunţarea ţării la război ca mijloc de a reglementa diferendele internaţionale. Pe de altă parte, ministrul de interne, Sanae Takaishi, şi colega sa responsabilă de Jocurile Olimpice de la Tokyo, Tamayo Murakawa, precum şi aproape 70 de parlamentari şi alte personalităţi s-au dus luni la sanctuarul patriotic Yasukuni din Tokyo, ridicat în memoria victimelor conflictului, ceea ce riscă o dată în plus să suscite iritarea Chinei şi a Coreii de Sud. Acest loc de cult shintoist onorează circa 2,5 milioane de soldaţi căzuţi pentru ţară, între care 14 japonezi condamnaţi drept criminali de război de către aliaţi după terminarea conflictului. Aceste nume au fost înscrise în secret în 1978 la Yasukuni şi dezvăluirea acestui gest a atras dezaprobarea ţărilor vecine.

Shinzo Abe a evitat de la revenirea sa la putere în decembrie 2012 să se ducă la Yasukuni de 15 august. El s-a mulţumit luni să aducă o ofrandă, ca de obicei. El nu s-a dus acolo decât o singură dată în trei ani şi jumătate, în decembrie 2013, pentru a aniversa revenirea sa la putere, dar atunci i-a iritat nu numai pe conducătorii de la Beijing şi Seul, ci şi guvernul american care şi-a exprimat "dezamăgirea" faţă de acest gest. Expansiunea militară a Japoniei între 1910 şi 1945 continuă să otrăvească relaţiile sale cu vecinii săi asiatici. Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye a lansat un apel luni la o "cotitură a relaţiilor spre viitor" între ţara sa şi Japonia, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.