Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia, Franţa şi SUA organizează exerciţii militare comune în luna mai

Inquam Photos / Octav Ganea
exercitii militare

Japonia va organiza un exerciţiu militar comun cu forţele americane şi franceze în sud-vestul ţării în luna mai, a anunţat vineri Ministerul Apărării, în contextul în care acţiunile Chinei în apele regionale suscită tot mai multe îngrijorări, informează AFP.

Exerciţiul, programat între 11 şi 17 mai, va fi primul la scară amplă în Japonia în care vor fi implicate trupe terestre din trei state, au comunicat Forţele terestre de autoapărare (armata japoneză), potrivit agerpres.ro.

El se va desfăşura în contextul în care Tokyo caută să-şi extindă cooperarea în materie de apărare şi cu alte state în plus faţă de principalul său aliat, SUA, pentru a contracara ascensiunea Beijingului în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud.

'Franţa împărtăşeşte viziunea unei (regiuni) indo-pacifice libere şi deschise', a declarat ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, pentru presă.

'Prin întărirea cooperării între Japonia, Statele Unite şi Franţa, am dori să ameliorăm în plus tacticile şi competenţele Forţelor de autoapărare (nipone) în apărarea teritoriilor insulare îndepărtate', a adăugat ministrul.

Parisul are interese strategice în zona indo-pacifică, unde deţine teritorii, cele mai importante fiind Insula Réunion în Oceanul Indian şi Polinezia în Pacificul de Sud.

Manevrele comune se vor desfăşura pe terenul de antrenament de la Kirishima şi la Camp Ainoura în regiunea Kyushu, şi vor cuprinde exerciţii de operaţiuni amfibie.

Săptămâna trecută, premierul japonez Yoshihide Suga şi preşedintele american Joe Biden au promis să facă front comun în faţa Chinei şi să întărească cooperarea bilaterală, mai ales tehnologică.

Japonia este preocupată îndeosebi de activităţile Chinei din jurul insulelor Senkaku, administrate de Tokyo şi pe care Beijingul le revendică sub numele de insulele Diaoyu. În ultimele luni, Washingtonul a reiterat că tratatul de securitate cu Japonia acoperă şi aceste insule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.