Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia intenționează să abandoneze proiectul de construire a unei centrale nucleare în Turcia

Investing.com
Japonia

Un consorţiu condus de japonezi intenţionează să abandoneze un proiect de centrală nuclearoelectrică în Turcia din cauza depăşirii costurilor, a relatat marţi Nikkei Daily Business, informează dpa preluată de Agerpres

Mitsubishi Heavy Industries (MHI), compania franceză de energie ENGIE (fost GDF Suez) şi alte firme ar fi trebuit să înceapă construcţia centralei cu patru reactoare în oraşul Sinop de pe coasta Mării Negre în Turcia în 2017, cu prima unitate programată să intre în funcţiune în 2023.

La începutul acestui an, compania japoneză Itochu a ieşit din proiectul public-privat invocând costurile, care fuseseră convenite între prim-ministrul Shinzo Abe şi la acea vreme premier Recep Tayyip Erdogan în 2013.

Japonia este "în mijlocul negocierilor" cu guvernul turc, a declarat ministrul industriei Hiroshige Seko marţi într-o conferinţă de presă.

MHI a mai precizat într-un comunicat că "raportul studiului de fezabilitate este în curs de evaluare de către guvernul turc şi Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale, iar MHI va continua să sprijine acest efort".

Costurile întârzierii construcţiei proiectului au ajuns la 5 trilioane de yeni (44 miliarde de dolari), dublu faţă de estimarea iniţială de 22 miliarde de dolari, ceea ce face dificil pentru principalul constructor MHI şi partenerii acestuia să continue planurile, potrivit Nikkei Business Daily.

Creşterea costurilor a fost atribuită deprecierii lirei turceşti şi unor reglementări mai stricte de siguranţă după dezastrul nuclear din 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi în Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.