Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu "escaladarea militară" de lângă teritoriul său

KCCI.com
Coreea de Nord Japonia

Japonia se confruntă cu un mediu de securitate dificil, China şi Rusia amplificându-şi activităţile militare, iar Coreea de Nord prezentând "o ameninţare iminentă", şi-a exprimat din nou îngrijorarea, luni, ministrul nipon al apărării, informează AFP, conform agerpres.ro

"China şi-a amplificat rapid forţa de acţiune şi şi-a intensificat activităţile militare în spaţiile maritime şi aeriene de lângă ţara noastră, iar din acest motiv aceasta a devenit o preocupare majoră", a insistat Itsunori Onodera în faţa înalţilor responsabili ai Forţelor de Autoapărare ale Japoniei (armata niponă) şi a enumerat operaţiunile aeropurtate din jurul Japoniei şi prezenţa unui submarin nuclear lângă insulele disputate. 

Onodera a făcut aceste declaraţii chiar şi în condiţiile în care Tokyo încearcă să-şi amelioreze relaţiile diplomatice cu Beijingul, premierul Shinzo Abe urmând să întreprindă luna viitoare o vizită la cel mai mare partener comercial al Japoniei. 

După ce a revenit la putere, la sfârşitul lui 2012, Abe a adoptat o poziţie fermă asupra disputelor teritoriale între cele două ţări, agravând tensiunile cu Beijingul. Însă, de atunci, el şi-a temperat retorica şi i-a solicitat Chinei să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru ca aceasta să renunţe la programele sale nuclear şi balistic. 

De asemenea, companiile nipone şi-au exprimat dorinţa de a-şi strânge relaţiile cu Beijingul, pentru a stimula afacerile. 

Totodată, Onodera a declarat că şi Rusia şi-a activat forţele militare într-un mod îngrijorător. Moscova intenţionează să organizeze exerciţii de mare amploare şi să desfăşoare arme puternice, în special rachete sol-aer, în insulele Kurile de Sud, a subliniat el. 

Nu în ultimul rând, Onodera a reiterat că Phenianul va continua să constituie o "ameninţare serioasă şi iminentă" pentru Japonia, în pofida eforturilor internaţionale menite să convingă Phenianul să se denuclearizeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.