DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sancțiuni, sancțiuni, dar banii sunt bani: Japonia a reluat în iulie importurile de petrol din Rusia

TASS
Rusia petrol

Japonia a reluat în iulie importurile de petrol din Rusia, al căror volum în iunie a fost adus la zero, în timp ce deficitul comercial japonez în comerțul bilateral a crescut cu 155%. De asemenea, țara a crescut semnificativ rezervele de petrol din Orientul Mijlociu, arată statisticile Ministerului Finanțelor din țară publicate miercuri.

Volumul importurilor de petrol din Federația Rusă în luna iulie a scăzut cu 65,4% față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, volumul importurilor de gaze naturale lichefiate din Federația Rusă a scăzut cu 26,1% față de anul trecut, iar cărbunele - cu 40,1%.

Importurile totale de petrol din toate țările lumii în Japonia au crescut cu 3,8% în iulie. Nu există statistici exacte pentru fiecare țară în parte, dar livrările din regiunea Orientului Mijlociu au crescut cu 10%. Aceste țări reprezintă aproximativ 95,5% din totalul importurilor de petrol japonez, în timp ce Rusia reprezintă puțin mai mult de 1%.

În luna iulie, a scăzut, de asemenea, volumul importurilor din Federația Rusă de cereale (cu 73,1%) și minereu (84,9%).

În ciuda reducerii volumului fizic al achizițiilor de resurse energetice rusești cu toate articolele (petrol, GNL, cărbune), în termeni valorici, exporturile rusești de combustibili minerali către Japonia au crescut cu 45,1% față de anul trecut, pe fondul creșterii prețurilor mondiale.

Acesta a fost unul dintre motivele creșterii accentuate a deficitului comercial japonez în raport cu Rusia, deoarece această categorie reprezintă aproape 70 % din comerțul bilateral.

Importurile totale ale Japoniei din Rusia în iulie au crescut cu 31%, la 174 miliarde (1,3 miliarde de dolari), iar exporturile din Japonia în Rusia au scăzut cu 49,5%, la 40,7 miliarde de yeni (303 milioane de dolari). Astfel, deficitul comercial japonez s-a ridicat la 133,3 miliarde de yeni (993,9 milioane de dolari), cu 155% mai mult față de luna iulie a anului trecut.

În luna mai, Koichi Hagiuda, pe atunci ministru al economiei, comerțului și industriei, a declarat că Tokyo nu poate abandona imediat și complet rezervele de petrol ale Rusiei, dar va reduce treptat dependența sa de resursele energetice rusești. Petrolul rusesc a reprezentat aproximativ 3% din totalul petrolului pe care Japonia îl importă din străinătate.

Reducerea exporturilor din Japonia în Rusia continuă pe fondul sancțiunilor japoneze impuse din cauza situației din jurul Ucrainei.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.