Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia renunță la o regulă veche de peste un secol pentru femeile însărcinate

Radu Pop
digi24.ro
Japonia

Guvernul japonez a aprobat vineri abrogarea unei legi care stipula că femeile însărcinate în momentul divorţului trebuie să aştepte 100 de zile înainte de a se recăsători, relatează AFP, scrie Agerpres.

Această lege, în vigoare de mai bine de un secol în Japonia, nu se aplica bărbaţilor şi a fost iniţial menită să identifice tatăl responsabil financiar al noului-născut.

Criticii au militat pentru abrogarea completă a legii din 1896 - care interzicea recăsătorirea timp de şase luni până când a fost revizuită în 2016 - considerând-o învechită şi discriminatorie.

Schimbarea va elimina, de asemenea, o regulă care le acordă părinţilor dreptul de a "disciplina copiii în măsura în care este necesar" pentru a evita pedepsele corporale.

Regula este uneori folosită greşit pentru a scuza sau justifica abuzul, spun experţii, în timp ce un sondaj din 2021, realizat pentru cotidianul Asahi, a arătat că 41% dintre adulţii japonezi credeau că pedeapsa corporală, interzisă oficial în şcoală, ar putea fi folosită.

Guvernul va prezenta Codul civil revizuit în timpul sesiunii parlamentare care se încheie pe 10 decembrie, iar modificarea ar urma să fie promulgată în 2024 dacă va fi adoptată, a afirmat presa locală.

Japonia se află încă în partea de jos a clasamentului în raportul anual al Forumului Economic Mondial privind diferenţa de gen, care ia în calcul emanciparea politică, sănătatea, educaţia şi participarea economică. În 2022, Japonia se afla pe locul 116 din 146.

În urmă cu doi ani, guvernul nipon a amânat un obiectiv vechi de două decenii, conform căruia cel puţin 30% din funcţiile de conducere în afaceri şi politică să fie ocupate de femei. Un nou plan cincinal indică faptul că se vor depune eforturi pentru a se atinge acest obiectiv până în 2030, în loc de sfârşitul lui 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.