Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia se apropie de limita capacității de a funcţiona ca societate

japonia

Numărul de nou-născuţi a scăzut în 2022 în Japonia pentru al şaptelea an consecutiv, coborând sub 800.000 pentru prima data din 1899, de când se fac astfel de înregistrări, arată datele guvernamentale publicate marţi şi preluate de Kyod, conform Agerpres.

Declinul natalității a survenit mult mai devreme decât prognoza guvernul, care plasa acest moment tocmai în 2033. Ca tabloul să fie și mai rău, în ce priveşte numărul deceselor din Japonia, acestea s-au cifrat anul trecut la un record de 1.582.033, în plus cu 129.744 faţă de anul anterior.

La limita funcționării

Fumio Kishida, premierul Japoniei, a apreciat recent că țara sa este pe punctul de a nu mai putea funcționa din cauza scăderii ratei natalității.

Japonia are a doua cea mai mare proporție din lume de persoane în vârstă, aproximativ 28%, după micul stat Monaco, potrivit datelor Băncii Mondiale.

„Japonia se află pe punctul de a afla dacă putem continua să funcționăm ca societate. Concentrarea atenției asupra politicilor privind copiii și creșterea copiilor este o chestiune care nu poate aștepta și nu poate fi amânată", a declarat Kishida în fața parlamentarilor.

Motivele

Schimbările în stilul de viaţă rezultate din pandemia prelungită de COVID-19 şi tendinţa crescătoare a japonezilor de a se căsători mai târziu în viaţă sau deloc au amplificat declinul ratei natalităţii.

'Mulţi factori complecşi sunt implicaţi, inclusiv instabilitatea financiară în rândul tinerilor şi mai puţine contacte sociale', a declarat un oficial din Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

'Scăderea numărului de naşteri în 2022 a fost afectată probabil de declinul numărului de căsătorii în 2020 din cauza pandemiei, având în vedere că, în multe cazuri, primul copil se naşte la doi ani după căsătorie', a explicat Takumi Fujinami, cercetător principal la Institutul de Cercetări al Japoniei.

'Femeile, în special, sunt mai puţin doritoare să aibă copii. Alături de mediul economic şi de locuri de muncă, problema decalajului între sexe, care pune o povară mai mare pe femei în domenii precum creşterea copiilor, ar trebui îmbunătăţite', a arătat el.

Măsuri urgente

Cele mai recente date arată că, dacă nu sunt luaţi calcul copiii cu părinţi străini, numărul naşterilor este de circa 770.000.

Guvernul prim-ministrului Fumio Kishida a introdus măsuri 'fără precedent' pentru a contracara declinul natalităţii, ministerul şi agenţiile guvernamentale urmând să prezinte până la sfârşitul lui martie un plan de continuare a lor.

Pe de altă parte însă, numărul căsătoriilor a crescut în 2022 pentru prima oară în ultimii trei ani. Înainte de pandemie, numărul căsătoriilor scăzuse la cel mai jos nivel de la Al Doilea Război Mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.