Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia, SUA şi Coreea de Sud, de acord să contracareze ameninţările Phenianului

Seldon.News
Coreea de Nord

Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud au căzut de acord să continue cooperarea în abordarea provocărilor şi ameninţărilor de securitate globală impuse de programele nuclear şi de rachete ale Coreii de Nord, a anunţat joi Ministerul Apărării nipon, citat de agenţia Kyodo.

În timpul unor discuţii de securitate telefonice trilaterale, ministrul japonez al apărării Nobuo Kishi şi omologii săi american şi sud-coreean, Lloyd Austin şi Suh Wook, au subliniat că recentele lansări de rachete balistice de către Phenian sunt destabilizatoare pentru securitatea regională şi o violare clară a multiplelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU.

Aceasta a fost o primă întâlnire pentru discuţii între şefii apărării celor trei ţări după noiembrie 2019 şi a intervenit după recentele teste de rachete efectuate de Coreea de Nord, care au inclus ceea ce pare să fi fost racheta balistică cu cea mai lungă rază de acţiune lansată din 2017, potrivit Agerpres.

Între timp, Phenianul a sugerat reluarea testelor nucleare şi intercontinentale cu rachete balistice.

În urma discuţiilor telefonice de 30 de minute, Austin a recurs la Twitter pentru a-i asigura pe aliaţi că angajamentul SUA pentru apărarea Japoniei şi Coreei de Sud este "de fier".

Suh, citat de Ministerul Apărării de la Seul, a condamnat lansările de rachete drept "o ameninţare serioasă şi provocare la adresa rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU".

Kishi a considerat, într-o conferinţă de presă, ca "semnificativ" să se poarte discuţii trilaterale la scurt timp după ce Coreea de Nord a efectuat lansări de şapte ori în ultima lună.

El a subliniat importanţa cooperării trilaterale pentru a realiza denuclearizarea completă a Coreii de Nord şi abandonarea rachetelor sale balistice.

Şefii apărării din cele trei ţări au convenit de asemenea să conducă discuţii ministeriale trilaterale în persoană la o dată viitoare şi să continue eforturile pentru a realiza denuclearizarea Peninsulei Coreea, potrivit lui Kishi.

Cei trei au aranjat iniţial o întâlnire în persoană la mijlocul lunii ianuarie în Hawaii, dar acest lucru nu s-a concretizat după ce Austin a fost testat pozitiv pentru COVID-19 la începutul aceleiaşi luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.