Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia urmăreşte cu profundă îngrijorare situaţia din Hong Kong

The Japan Times
Shinzo Abe

Japonia urmăreşte situaţia din Hong Kong cu "profundă îngrijorare" după ce China a adoptat o nouă lege de securitate pentru oraş, a declarat luni prim-ministrul nipon Shinzo Abe, care a subliniat importanţa menţinerii demersurilor de respectare a principiului "o ţară, două sisteme", informează Reuters potrivit Agerpres.

Comentariile sale survin după ce duminică agenţia de ştiri Kyodo a relatat - citând oficialităţi din Marea Britanie, Statele Unite şi alte ţări - că Japonia a decis să nu ia parte la emiterea unei declaraţii în care China era criticată pentru noua lege care ar putea pune în pericol autonomia specială şi libertăţile Hong Kongului.

Dar Tokyo a fost profund îngrijorat, a declarat Abe în parlament.

"Hong Kong este un partener extrem de important atât în ceea ce priveşte relaţiile economice strânse, cât şi relaţiile umane, şi este important ca sistemul original 'o ţară, două sisteme' să fie menţinut, iar lucrurile să continue stabil şi democratic", a spus el.

Japonia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Beijingului într-o declaraţie difuzată la 28 mai, ziua în care China a adoptat legea, şi i-a cerut ambasadorului chinez să-şi prezinte punctul de vedere.

O sursă guvernamentală familiară cu chestiunea a spus că Japonia nu a participat la declaraţia comună în parte din cauza unei "notificări mai degrabă din scurt" şi în parte pentru a se concentra asupra eforturilor depuse de către G7 în ansamblul său.

"Japonia a luat poziţia pentru a face ceea ce are de făcut în mod independent, în acest caz din cauza - în primul rând - a restricţiilor de timp şi - în al doilea rând - ca urmare a poziţiei noastre de bază, de a ne concentra eforturile în cadrul G7 ", a declarat sursa pentru Reuters.

Alte ţări şi-au exprimat aprecierea pentru eforturile independente ale Japoniei, a adăugat sursa citată, sub rezerva anonimatului, din cauza caracterului sensibil al subiectului.

"Ne-am exprimat direct şi prompt opiniile la adresa Chinei la nivel înalt şi ne-am făcut cunoscut destul de clar punctul nostru de vedere către societatea internaţională", a declarat într-o conferinţă de presă Yoshihide Suga, şeful de cabinet al premierului nipon.

Japonia se află într-o poziţie complicată pe fondul tensiunilor dintre China şi SUA pe tema chestiunii Hong Kongului, în contextul în care autorităţile nipone planifică vizita de stat a preşedintelui chinez Xi Jinping, programată iniţial pentru începutul lunii aprilie, dar amânată din cauza faptului că ambele părţi au căzut de acord că trebuie acordată prioritate măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.