Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia va lansa o rachetă spre Lună

nasa.gov
luna

Compania japoneză Mitsubishi Heavy Industries a anunţat luni că intenţionează să lanseze joi dimineaţă racheta sa H-IIA, care va transporta spre Lună un modul de asolizare, după ce vânturile intense au determinat amânarea lansării în luna august, informează Reuters.

Racheta urmează să fie lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima din sudul Japoniei, administrat de Agenţia Japoneză de Explorare Spaţială (JAXA), joi dimineaţă la ora locală 08:42 (miercuri, 23:42 GMT), în cadrul unei ferestre de lansare care va rămâne deschisă până pe 15 septembrie, a precizat compania niponă, conform  agerpres.

Noul program al lansării a fost anunţat luni, la o săptămână după ce precedenta tentativă de lansare, ce viza trimiterea în spaţiu a primului vehicul fabricat de Japonia cu scopul de a efectua o coborâre controlată pe Lună, a fost suspendată din cauza vânturilor puternice.

Racheta H-IIA, dezvoltată în comun de JAXA şi Mitsubishi Heavy Industries, este principalul lansator spaţial al Japoniei, având la activ 45 de lansări reuşite dintr-un total de 46 de tentative realizate începând din anul 2001. După ce lansatorul mediu H-3 dezvoltat de JAXA a ratat lansarea sa inaugurală de la începutul lunii martie, agenţia spaţială niponă a decis să amâne cea de-a 47 lansare a rachetei H-IIA timp de mai multe luni pentru a investiga cauzele acelui eşec.

Sperând să contribuie la accelerarea iniţiativelor ce vizează dezvoltarea sectorului aerospaţial nipon, Japonia ar putea aloca pentru JAXA o finanţare de aproximativ 10 miliarde de yeni (68,4 milioane de dolari) în anul fiscal 2024, a raportat luni cotidianul Yomiuri.

JAXA va folosi această finanţare pentru a plăti companiile şi universităţile implicate în dezvoltarea de sateliţi, rachete şi tehnologii de explorare a Lunii, a precizat acelaşi cotidian japonez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.