Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Japonia va recunoaşte parteneriatele între persoane de acelaşi sex din noiembrie

smartradio.ro
lgbt

Oraşul Tokyo va recunoaşte parteneriatele între persoane de acelaşi sex începând cu luna noiembrie, după ce va revizui reglementările în vigoare, devenind astfel cel mai mare oraş din Japonia care iniţiază un astfel de demers, au anunţat miercuri responsabili locali, potrivit AFP.

Japonia este singura ţară din Grupul celor Şapte (G7) care nu recunoaşte parteneriatele între persoane de acelaşi sex, iar potrivit Constituţiei sale, ''căsătoria nu poate avea loc decât prin consimţământul mutual al ambelor sexe''.

Cu toate acestea, în ultimii ani, colectivităţi locale de pe teritoriul ţării au implementat măsuri pentru recunoaşterea parteneriatelor între persoane de acelaşi sex, deşi această recunoaştere nu conferă drepturi similare căsătoriei din punct de vedere legal.

''Am strâns opinii din partea publicului în aceste ultime două luni şi am ascultat opinii (ale cuplurilor de acelaşi sex) care au spus că vor să fie recunoscute ca parteneri'', a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului de la Tokyo.

Guvernul metropolitan din Tokyo preconizează să solicite legiuitorilor locali să aprobe revizuirea unei ordonanţe locale luna viitoare, apoi să înceapă acceptarea cererilor pentru certificate începând din octombrie şi de a le emite în noiembrie.

Oraşul preconizează să ofere diferite servicii disponibile în prezent cuplurilor căsătorite şi celor care dispun de acest certificat de parteneriat, printre care şi accesul la locuinţe administrate de municipalitate, a precizat purtătorul de cuvânt.

În 2015, cartierul Shibuya din capitală a devenit primul din Japonia care a început să emită certificate simbolice de ''parteneriat'' cuplurilor de acelaşi sex.

Numeroase alte comunităţi le-au urmat exemplul şi, potrivit activiştilor din domeniu, peste 200 de municipalităţi recunosc în prezent parteneriatele între persoane de acelaşi sex, acordând cuplurilor drepturi precum posibilitatea de a-şi vizita partenerul la spital sau de a închiria împreună o proprietate.

Anul trecut, un tribunal din Sapporo (în nordul Japoniei) a emis o decizie istorică declarând că nerecunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex în Japonia este neconstituţională, fapt salutat drept o victorie importantă de către asociaţiile din domeniu.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a arătat cu toate acestea prudent în ceea ce priveşte posibilitatea de a aduce modificări legislative la nivel naţional în scopul recunoaşterii parteneriatelor între persoane de acelaşi sex.

În Asia, doar Taiwanul a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex în 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.