Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jared Kushner la Ierusalim pentru lansarea unui grup de interese dedicat normalizării relaţiilor cu Israelul

bloomberg.com
Jared Kushner

Jared Kushner, ginerele şi fostul consilier al preşedintelui american Donald Trump, a participat luni, la Ierusalim, la lansarea unui grup de influenţă în parlamentul israelian ce îşi propune extinderea "acordurilor abrahamice" în baza cărora mai multe state arabe şi-au normalizat relaţiile cu Israelul, transmite AFP.

Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan şi Maroc şi-au normalizat relaţiile cu Israelul în 2020, sub impulsul dat de fostul lider de la Casa Albă şi de ginerele său, arhitectul acestei strategii.

Kushner, însoţit de soţia sa Ivanka Trump, a susţinut în timpul lansării grupului de interese în Knesset că aceste acorduri de normalizare au creat "un nou model" în regiune ce ar putea avea "consecinţe multe şi diferite", în funcţie de ceea ce vor decide liderii.

Aceste acorduri, semnate de fostul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu, prezent la ceremonia organizată luni, fuseseră aprobate de actuala coaliţie de guvernământ israeliană, pe atunci în opoziţie. Ele au fost denunţate de palestinieni ca o trădare, soluţionarea conflictului israeliano-palestinian reprezentând mult timp o condiţie pentru orice normalizare a relaţiilor ţărilor arabe cu statul evreu.

Săptămâna viitoare, secretarul de stat american Antony Blinken  urmează să se întâlnească, la Washington, cu omologul israelian Yair Lapid şi cu ministrul de externe emiratez Abdullah bin Zayed pentru a discuta despre "progresele realizate" de la semnarea acordurilor.

Yair Lapid a declarat deja că doreşte "lărgirea cercului ţărilor semnatare ale acordurilor abrahamice" la următoarea sa vizită în Statele Unite, în timp ce mass-media israeliene au informat că mai mulţi oficiali s-au plâns că noua administraţie americană este mai puţin angajată decât cea anterioară în extinderea acestor acorduri.

Separat, mai mulţi foşti înalţi oficiali ai administraţiei Trump, inclusiv fostul secretar de stat Mike Pompeo şi fostul secretar al trezoreriei Steven Mnuchin, erau prezenţi luni la Ierusalim pentru inaugurarea "Centrului pentru pace" de către fostul ambasador american în Israel, David Friedman.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, de asemenea prezent la eveniment, a lăudat meritele fotbalului ca forţă unificatoare în lume şi a subliniat apoi că este necesar să "acţionăm pentru a face pace şi pentru realizarea ei"."Pentru asta trebuie să vorbim despre regiune, trebuie să vorbim despre Palestina, asta trebuie să facă parte din soluţie", a declarat preşedintele FIFA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.