Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jean-Claude Juncker lansează un semnal în relația cu Turcia: 'Ar fi o gravă EROARE politică'

turcia ue

Ruperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar fi o 'gravă eroare de politică externă', a declarat, la televiziunea germană, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după ce Austria a cerut oprirea acestor discuţii din cauza nerespectării standardelor democratice de către Ankara după lovitura de stat eşuată, informează joi AFP.

"În acest moment, dacă am da Turciei impresia că, indiferent de situaţie, Uniunea Europeană nu este pregătită să o primească în cadrul său, aceasta ar fi, în opinia mea, o gravă eroare de politică externă", a afirmat Juncker pentru postul ARD într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică, dar din care au fost publicate joi câteva extrase.

Citește și: OBSEDAT SEXUAL Filmează sub fustele femeilor în supermarket / VIDEO

Anterior joi, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a subliniat că nu s-a schimbat nimic în statutul Turciei de ţară candidată, precizând în acelaşi timp că Ankara trebuie să respecte valorile de bază ale UE.

"Progresul negocierilor (de aderare - n.r.) este măsurat în funcţie de o serie de cerinţe, printre care respectarea statului de drept, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", a spus Andreeva.

Citește și: A fost publicată constituția apostolică “Vultum Dei Quaerere” a Papei Francisc

Reacţiile reprezentanţilor Comisiei Europene vin după ce cancelarul austriac Christian Kern a cerut miercuri o discuţie privind viitorul negocierilor de aderare cu Ankara, precizând că va ridica această chestiune la summitul informal al UE de la 16 septembrie.

"Ştim că standardele democratice ale Turciei sunt clar insuficiente pentru a justifica aderarea," a afirmat Kern pentru cotidianul austriac Die Presse. Negocierile cu Ankara sunt o 'ficţiune diplomatică', a mai spus el anterior pentru postul public de televiziune ORF.

Citește și: Un nou capitol în istoria umanității se încheie: Ultima fabrică de acest tip se închide

Aproape 26.000 de persoane au fost închise în Turcia după puciul eşuat de la 15 iulie, în timp ce zeci de mii de funcţionari şi-au pierdut posturile. Mai mulţi jurnalişti au fost de asemenea arestaţi în cadrul campaniei de reprimare.

Turcia este candidată la aderarea la UE din 1999, însă progresele au fost lente. Surse guvernamentale de la Ankara au afirmat joi că aderarea la blocul comunitar rămâne un obiectiv strategic.

Citește și: Record mondial: Cel mai mare dans în stil Superman / VIDEO

UE a deschis în iunie un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia, ca parte a acordului privind imigraţia convenit cu Ankara. 16 din cele 35 de capitole - domenii în care Turcia trebuie să se alinieze standardelor UE - au fost deschise.

"În acest moment, nu mai există alte capitole de negociere aflate în discuţie", a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, titrează agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL cu PRO TV! Laura Bretan, câștigătoarea Românii au talent: Nici până acum nu am primit banii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.