Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jeanne Augier, proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa, a murit la vârsta de 95 de ani

Jeanne Augier, proprietara celebrului Hotel Negresco din Nisa, Franța, fondat și deținut inițial de românul Henri Negresco, a murit la vârsta de 95 de ani, în noaptea de luni spre marți, a anunțat reprezentanta legală a acesteia, potrivit europe1.fr, relatează mediafax.ro.

Citește și: Locuri de care trebuie să te fereşti: De unde iei cel mai uşor virusuri şi bacterii

Suferind de pierderi de memorie și constrânsă să se deplaseze într-un scaun pe rotile, Jeanne Augier, care locuia într-un uriaș apartament situat în celebrul hotel de cinci stele, a fost plasată în tutelă în 2013.

În același an, hotelul cu fațadă belle epoque pe care Jeanne l-a moștenit de la tatăl său în 1957 a fost plasat sub administrare judiciară.

Inaugurat în 1913, pe Promenade des Anglais din Nisa, pe malul Mării Mediterane, hotelul a fost construit de Henri Negresco - fiul unui hangiu român stabilit la Nisa, în 1902 -, pe baza designului realizat de arhitectul parizian Edouard Niermans. Hotelul, distrus şi slăbit financiar după cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost preluat în 1957 de Jeanne Augier şi soţul ei, Paul, decedat în 1995.

Cuplul i-a redat strălucirea de odinioară şi a făcut din acest hotel un veritabil muzeu de lux, în care pot fi admirate un candelabru Baccarat comandat de ţarul Nicolae al II-lea şi diverse opere de artă create de pictoriţa şi sculptoriţa Niki de Saint-Phalle şi de pictorul Raymond Moretti.

Mare admiratoare a Palatului Versailles, colecționară impulsivă, Jeanne Augier deținea circa 6.000 de opere de artă.

Hotelul, care și-a revenit financiar după o perioadă de criză, este ultimul palat familial care a rămas 100% francez și este inclus în patrimoniul național, fiind evaluat la 300 - 400 de milioane de euro, potrivit unor estimări din 2016, care nu luau în calcul mobilierul eclectic și operele de artă.

Jeanne Augier nu a avut copii și a creat în 2009 un fond care va administra averea acesteia după moartea sa, veniturile urmând să revină hotelului, unor organizații pentru apărarea animalelor, a persoanelor cu handicap și "dezvoltării artei franceze".

În 2017, procurorul din Nisa Jean-Michel Prêtre a cerut tribunalului comercial să decidă asupra moștenirii, solicitare care a fost percepută de conducerea hotelului și de salariați drept o "pre-vânzare mascată". O anchetă a parchetului național este în curs, iar locuința și biroul procurorului au fost percheziționate luna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.