Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Stoltenberg cere ţărilor membre să decidă împreună dacă NATO trebuie să se retragă din Afganistan

wall street journal
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat joi ţărilor membre să decidă împreună dacă Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se retragă din Afganistan şi le-a cerut talibanilor să-şi respecte angajamentele şi să rupă legăturile cu reţeaua teroristă Al Qaida, transmite EFE, potrivit AGERPRES.

Decizia referitoare la o eventuală retragere a NATO din Afganistan va fi ''cea mai importantă decizie'' a summitului ministerial prin videoconferinţă pe care Alianţa îl va organiza în zilele de 16 şi 17 februarie, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă susţinută după întrevederea pe care a avut-o cu premierul belgian Alexander de Croo.

Citește și: Reguli draconice la școală: elevii nu au voie să facă schimburi. Părinții nu pot intra în incintă/ DOCUMENT

Jens Stoltenberg a subliniat că atât decizia de a rămâne, cât şi cea de a se retrage presupun ''costuri şi dificultăţi'' care trebuie să fie analizate în detaliu: ''Dacă decidem să ne retragem, riscăm să punem în pericol procesul de pace şi progresele înregistrate în lupta împotriva terorismului internaţional'', dar ''dacă decidem să rămânem, situaţia ar putea fi dificilă'', cu o previzibilă ''creştere a violenţelor, inclusiv la adresa militarilor NATO''.

''Ţărilor (membre) le-aş spune: 'indiferent de ceea ce decidem, să o facem împreună', iar talibanilor le-aş spune că trebuie să-şi respecte angajamentele'', cum ar fi ''ruperea legăturilor cu orice fel de terorism internaţional, inclusiv cu Al Qaida'', a subliniat Stoltenberg.

Şeful guvernului belgian a declarat la rândul lui că, în opinia sa, cuvântul ''împreună'' este ''cheia acestei decizii''. ''Cândva ne vom retrage din Afganistan, acesta este obiectivul'', însă trebuie ''să evaluăm consecinţele deciziei, oricare ar fi ea'', a insistat De Croo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.