Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jens Stoltenberg: Am cerut Chinei să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Russia Dailly
Jens Stoltenberg

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a transmis joi, după o întâlnire cu ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, că i-a cerut acestuia ca Republica Populară Chineză să convingă Federația Rusă să renunțe la războiul din Ucraina.

  • „Am cerut Chinei să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Am ridicat, de asemenea , preocupările NATO cu privire la drepturile omului și Taiwan. Suntem pregătiți să ne continuăm dialogul privind securitatea globală”, a scris șeful NATO, pe Twitter.

La rândul său, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a cerut joi Rusiei și Ucrainei să reia dialogul și negocierile, pentru a rezolva situația. El a făcut această declarație joi, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. „În primul rând, ar trebui să rămânem la dialog și negocieri. Principala prioritate pentru părți este reluarea dialogului fără precondiții”, a declarat Wang Yi, potrivit agenției ruse Ria Novosti. De asemenea, el a făcut apel la ambele părți să discute opțiuni viabile ca o condiție pentru a pune capăt conflictului.

În paralel, NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit "încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.

"Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o

încălcare flagrantă a Cartei ONU", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

"Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina", a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.